Google Workspace İş Ortağınız

   0543 160 46 57    info@htekin.com  

AnasayfaGirişimcilikDijital Dönüşüm Nedir? İşletmelerin Geleceğe Adaptasyonu

Dijital Dönüşüm Nedir? İşletmelerin Geleceğe Adaptasyonu

Dijital Dönüşüm

Gün geçtikçe gelişen ve değişen teknoloji ile kimi zaman şirketler nasıl başa çıkacaklarını bilmiyorlar.  Dijital Dönüşüm ile artık şirketlerin iş süreçlerini, kültürlerini ve elbetteki müşteriler ile olan deneyimlerini günümüz dijital teknolojilerine entegre ederek yeniden şekillendirmek mümkündür. Bu Dijital Dönüşüm bulunduğumuz gün ile hızla değişen pazar koşullarında rekabette geri kalmamak için bulunmaz bir fırsattır. Gelişen teknolojiye ayak uydurmak tüketicilerin ve müşterilerin beklentilerini karşılayarak davranışlarını etkilemektedir. Böylelikle adaptasyon sürecinde sıkıntı çıkmamasına olanak tanır. 

Dijitalleşmeyi henüz başaramamış firmalar günümüzde hep rakiplerinden en az bir adım geride kalmaktadırlar. Bu da müşteri kaybetmelerine ve pazarda yerlerini kaybetmelerine neden olmaktadır. Dijital alanda ilerlemenin önemini şu şekilde de ifade edebiliriz; yalnızca teknolojik bir ilerleme değil, aynı zamanda şirketlerin ya da işletmelerin büyümedeki sürekliliğini sağlayacaktır. Peki, bu dönüşüm tam olarak nedir dilerseniz birlikte inceleyebiliriz. 

Dijital Dönüşüm Nedir?

Dijital Dönüşüm, herhangi bir iş modelinin veya işletmenin dijital dünyaya ayak uydurabilecek her operasyonun yeni gelir ve değer üretme olanakları sağlama amacı ile Dijital Dönüşüm teknolojilerini gündelik hayata entegre etmektedir. Günümüzde yazılım sistemi gün geçtikçe gelişmekte ve ilerlemekte. Bundan mütevellit şirketler bu gelişen teknolojiden oldukça etkilenmektedir.

Şirketlerin olumsuz etkilenmemeleri adına teknoloji ile birlikte ilerlemeleri gerekmektedir. Dijital donanıma sahip olan yazılım, süreci atom seviyelerine böldüğünüz, elektronik ortamda sakladığınız ve işlediğiniz anlamına gelmektedir. Oluşturma, okuma, güncelleme, silme yani kısaca CRUD işlemlerini yapabilir, yüklenilen bu bilgileri parçalar halinde insan beyninden çok daha güçlü kontrol edebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra analizde edebilir.

Dijital Dönüşüm Nedir

 

Temel Kavramlar ve Tanım

Dijital Dönüşüm stratejisinin tam anlamı ile etkili olabilmesi için sadece yeni gelen teknolojileri benimsemek yeterli olmayacaktır. Dönüşümün temel bileşenleri; müşteri deneyimi, çalışanlar, değişim, inovasyon, liderlik, kültür gibi temel kavramları ve tanımları vardır. Eğer dönüşümde maksimum etki almak istenirse kuruluşun tüm unsurları meydana gelmelidir. Eğer merkezde müşteri portföyü var ise iş inovasyonu, dönüşümü pekiştiren temel bileşenlerden biri olmaktadır. Dilerseniz işletmeler için önemini birlikte inceleyelim.  

Neden İşletmeler İçin Önemli?

Büyük işletme ya da küçük işletme fark etmeden Dijital Dönüşüm süreçlerini daha verimli yönetilmesini sağlamaktadır. Daha hızlı sorun tanımlama özelliği ile şirketlerin kurtarıcısı olmaktadır. Şirket sorunlarını son derece profesyonel ve hızlı bir şekilde tanımlayarak kullanıcılarına profesyonellik sunmaktadır. Şirket sahiplerine en büyük avantajlarından bir tanesi de hem maliyetleri azaltmakta hem de zamandan tasarruf etmekte yardımcı olmasıdır. Kurulan şirketin ürün bazlı bir şirket olduğunu varsayarsak, hammadde ihtiyaçlarını ya da zaman çizelgeleri hakkında çok daha faydalı bilgiler edinebilirler. 

Dijital Dönüşüm Teknolojileri Nelerdir?

Günlük hayatımızda sürekli beraber olduğumuz bilgisayar ve iletişim teknoloji aletleri ile artık oldukça içli dışlı olmaya başladık. Öyle ki dijital aletleri kullanmadan geçirdiğimiz bir gün ne yazık ki imkansız hale geldi. Gerek iletişime geçmek için telefonlarımızı, gerekse iş hayatımızda kullandığımız bilgisayarları hayatımızın merkezine çoktan aldık. Bu yüzden Dijital Dönüşüm hayatımızın aslında çok önemli bir noktasında yer almaktadır. Dönüşüm teknolojileri olarak sunulan 8 adet madde bulunmaktadır. Bunlar Dijital Dönüşüm teknolojilerinin kalbi olarakta bilinmektedir. Dönüşüm teknolojileri şu şekilde adlandırılmaktadır; 

  • Mobil Teknoloji ve Uygulamalar
  • Büyük Veri (Big Data)
  • Yapay Zeka Makine Öğrenimi ve Otomasyon
  • Veri Analitiği ve Büyük Veri 
  • 5G Teknolojisi
  • Blockchain
  • Bulut Bilişim (Cloud Computing)
  • Robotik Süreç Otomasyonu

Dönüşüm teknolojilerinin kısa sürede hayatımızda geldiği önemli noktayı bu şekilde sınıflandırabiliriz. Gün içerisinde kullanılan cihazdan, internet ağına ve alışveriş sürecine kadar birçok alanda kendisi ile karşılaşmak mümkün. Şimdi dilerseniz yapay zeka makine öğrenimi ve otomasyonunu inceleyebiliriz. 

Dijital Dönüşüm Teknolojileri Nelerdir

Yapay Zeka Makine Öğrenimi ve Otomasyon

Öncelikle otomasyon ve yapay zekanın açılımı şu şekilde yapabiliriz; önceden programlanmış kuralları izleyen bir yazılım türü olan otomasyon, yapay zeka ile buluştuğu takdirde çok daha yeni açılımlar ortaya çıkmaktadır. Birçok avantajı bulunan yapay zeka ve otomasyonun en beğenilen özelliklerinden bir tanesi de insan düşüncesini simüle etmek için tasarlanan yazılımları yapay zeka teknolojisi otomasyon ile bir araya geldiğinde geçmiş zamanlarda mümkün olmayan ölçeklendirmeleri mümkün kılmaktır. Dijital Dönüşüm sistemi ile ortak çalışma sayesinde yapay zeka makineleri ve otomasyonu çok daha kullanılır olmaktadır. 

Veri Analitiği ve Büyük Veri

Büyük veri analitik araçları Instagram, Facebook gibi Sosyal Medya ve web veritabanları gibi çeşitli kaynaklardan veriler toplamaktadır. Toplamış olduğu bu verileri çaplarının büyüklüğüne göre ayırt ederek verilerin içindeki örüntüleri ve desenleri ortaya çıkarmak için üzerinde oldukça ayrıntı içeren analizler gerçekleştirmektedir. Dijital Dönüşümün önemli isimlerinden olan veri analitiği ve büyük veri, gelişmiş analitik tekniklerin kullanıldığı iş zekasının bir alt kümesi olarak bilinmektedir. Büyük veri analitiği ve iş analitiği arasındaki en önemli fark ise verilerin hacim olarak büyüklüğü ve bu verilere uygulanan analitik tekniklerdir. 

Mobil Teknoloji ve Uygulamalar

Dijital Dönüşüm sürecinin en önemli parçalarından bir tanesi olan mobil teknoloji ve uygulamalar günlük hayatta zamanımızı harcadığımız konulardan bir tanesidir. Gün geçtikçe gelişen teknoloji sayesinde işletmelerin müşterilerine kişiselleştirilmiş çok kanallı deneyimler sağlamaya giderek daha fazla odaklanması gerekiyor. 

Büyük Veri (Big Data)

Günümüz teknoloji çağında teknolojilerle ilgilenen herkesin önüne muhakkak çıkan büyük veri ( big data) oldukça merak konusu olmuştur. İnternet ile haşır neşir olan herkesin büyümesine ve gelişmesine katkı sağladığı bilinmektedir. Dijital Dönüşüm dünyasının en önemli unsurlarından bir tanesi olmaktadır. Gözlemlerden, araştırmalardan, arama motorlarından, bloglardan, formlardan, sosyal medyadan ve daha birçok kaynaklardan elde edilen verilerin çok daha anlamlı ve işlenebilir hale getirilme işlemine denmektedir. Son yıllarda büyük veriyi araştıran ve hakkında bilgi edinmek isteyen kişi sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir. 

5G Teknolojisi

Küresel anlamda kullanılan kablosuz ağların altyapısının beşinci neslini ifade etmektedir. Dijital Dönüşüm teknolojisinin en gelişmiş özelliklerinden bir tanesi 5G teknolojisi olmaktadır. Mobil ağlarınızda kullanabileceğiniz son derece profesyonel bir teknoloji olmaktadır. Kullanıcılarına diğer dört nesil teknoloji ağından çok daha hızlı ve güçlü güvenilirlik özelliği sunmaktadır. Yüksek gelişim gösteren ağ teknolojisi ile oldukça düşük gecikme süresi ve olanağı sağlamaktadır. 4.5G hızından yaklaşık olarak 10 kat daha hızlı olduğu söylenmekte ve bilinmektedir. 

Blockchain

Blockhain Türkçe karşılığı ile Blokzinciri olarak tanımlanmaktadır. Açılımını ise şu şekilde adlandırabiliriz; verilerin dijital ortamda şifrelenerek kaydedildiği bir tür kayıt veya kayıt listesi olarak adlandırılmaktadır. Blokzincirinde veriler tarih sırasına göre birbirine zincir gibi bağlanmaktadır.  Dijital Dönüşüm ile bir uyum içerisinde olmaktadırlar. Son yılların en çok tercih edilenler listesi arasında blokzinciri ilk sıralarda yer almaktadır. Öyle ki günlük kullandığımız birçok mesajlaşma uygulamasında da blokzinciri güvenliğini sıklıkla görmekte ve elbetteki tercih etmekteyiz. 

Bulut Bilişim (Cloud Computing)

Bulut bilişimi şu şekilde tanımlayabiliriz; bilgisayar ya da diğer tüm akıllı cihazlar için, dilediğiniz zaman kullanabileceğiniz ve dilediğiniz kişiler ile paylaşabileceğiniz bilgisayar kaynakları sunan internet tabanlı bilişim hizmetidir. Şirketler için veritabanlarına, yazılımlara ve donanımlara yatırım yapmak yerine bilişim güçlerine dileyen internet ağı üzerinden dileyen ise bulut bilişimden kullandıkça ödeme yöntemini tercih etmektedirler. Dijital Dönüşüm ve bulut bilişim arasındaki kuvvetli bağ kullanıcılarına oldukça kolaylık ve avantaj sunmaktadır. 

Robotik Süreç Otomasyonu

Robotik süreç otomasyonu yabancı dilde RPA yani, Robotic Process Automation olarak adlandırılmaktadır. Dijital Dönüşüm ile sağlam bir iş birliği içerisinde olmaktadır. Yazılım robotlarının belirlemiş olduğunuz çalışanı taklit ederek önceden tanımlanmış birden fazla görevi yapmasını sağlayan bir teknolojidir. Bahsedilen robotik süreçte E-Postaları kullanıcının yerine kontrol edebilir, fatura tutarı doğrulaması yapar ve fatura kesebilir, izin verilen uygulamalara girer ve talimatlara göre hatasız bir şekilde görevini tamamlar. 

Dijital Dönüşüm Süreci ve Adımları

Stratejik Planlama ve Vizyon Belirleme

Dijital Dönüşüm sürecinin tüm detaylarını burada bulabilirsiniz. Bu süreçte işletmeler kısa, orta ve uzun vade olmak üzere toplamda üç vade ile hedeflerini belirlemelidirler. Dijital Dönüşüm sürecinde hedeflere ulaşmak için yapılacakları tek tek liste haline getirmelidirler. Elbette vizyon olarak bir an belirlemelidirler. Tüm bunların yanı sıra tüm personellerini bu amaca ulaşmayı hedefleyerek çalışmaya teşvik etmelidirler. Birlikten kuvvet doğar cümlesini tamda bu noktada devreye sokmaları önerilmektedir. 

Teknolojik Altyapı ve Yazılım Entegrasyonu

Dijital Dönüşüm sürecinde teknoloji ve yeniliklerin elbetteki geliştirilmesi gerekmektedir. Güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturulması gerekmektedir.  Dijital Dönüşüm sürecinin en önemli öğesi olan verilerin iletişim altyapılarının burada da oldukça güçlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için ise hızlı ve güvenilir bir internet ağı şart olmaktadır. Tüm bunların yanı sıra ilave sensörler, kablosuz teknolojiler ve veri depolama sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. İşletmelerin başarıya ulaşmaları için kendilerine muhakkak bir yol haritası çizmeleri gerekmektedir. 

İnsan Kaynakları ve Yetenek Geliştirme

Dijital Dönüşüm süreci ile birlikte farklı nitelikler ve farklı becerilere sahip işgücüne ihtiyaç duyulmaktadır. İstihdam edilecek personeller dönüşüm sürecinin sürdürülebilirliği için oldukça önemli olduğu için bilgi teknolojileri konusunda yetenekli ve bir o kadarda kendilerini geliştirmeye aşık kişiler olması gerekmektedir. Dijital Dönüşüm sürecinin başarısı ve elbette sürdürülebilirliği açısından dijital ürünler ve hizmetlerini geliştiren işletmelerin nitelik ve niceliklerini artırması gerekmektedir. Dönüşüm sürecinin en önemli hususlarından bir tanesi şüphesiz ki insan kaynakları ve yetenek geliştirmek olmaktadır. 

Dijital Dönüşümde Karşılaşılan Zorluklar

Dijital Dönüşüm yalnızca geleneksel işletmeye dayalı uygulamalardan ve süreçlerinden çok daha verimli yeni yazılımları ve teknolojileri benimsemek yerine aynı zamanda işinizin temelini oluşturan bir şeyi yapmanın yenilikçi bir yoludur. Kuruluşların  Dijital Dönüşüm girişimizi üstlenirken insanların farklılığa nasıl tepki vereceğinden ve bu durumun müşterilerle olan ilişkileri nasıl etkileyeceğinden maliyeye ve iş hedeflerine nasıl uyum sağlayacağına kadar her şeyi dikkate alınması gerektiği anlamına gelmektedir.  

Güvenlik ve Veri Koruma

Her alanda olduğu gibi elbetteki Dijital Dönüşüm sürecinde de güvenlik ve verilerin korunması işlemi oldukça önem taşımaktadır. Verilerine duyarlı sektörlerdeki birçok kurumsal olan kuruluşun sahip olduğu gizlilik ve güvenlik konusunda endişeleri bulunmaktadır. Birçok Dijital Dönüşüm çabası buluta geçmek için şirket içi çözümleri geride bırakmayı ve bir şirketin tüm verilerini tek bir merkezi sisteme entegre etmeye odaklanır. Son zamanlarda artan siber saldırı tehditleri ile işletme sahipleri bu durumdan oldukça tedirgin olmaktadır. 

İş Kültürü ve Değişimi Yönetme

İşletmelerin çalışanını Dijital Dönüşüm süreci yeni teknolojiler ile tanıştırmayı ve dijital becerilerini geliştirmelerini gerektirecektir. Lakin çalışmalardan bazıları elbette bu sürece adapte olmakta zorluk çekebilirler. Yeni süreçler ve teknolojiler kimi insanda merak konusu uyandırırken kimi insanı endişelendirebilir. Bunun gayet normal bir süreç olduğunu hem çalışanlarınıza hem de kendinize açtıkça ifade etmelisiniz. Hali hazırda var olan sürecin değişmesi yeni zorlukların olabileceğini ifade ederken, düzen oturduktan sonra yeni düzenin rahatlığı ile hem çalışanlarınız hem siz rahat bir nefes alabileceksiniz. Bu süreci oldukça profesyonel bir şekilde geçirmek yalnızca sizin elinizdedir. 

Dijital Dönüşüm Örnekleri

Dijital Dönüşüm sürecine birkaç örnek verelim dikerseniz. İlk olarak gündemde olan Dyson markasından bahsedelim. Son yıllarda adından sıklıkla bahsettiren Dyson, gerek dikey süpürgelerde gerekse saç ürünleri ile gündeme damgasını vurmuştur. Elektrik süpürgesi konusunda inovatif bir ürün olmaktadır. Toz çekiş gücü ve toz torbası bulundurmayan özel teknolojisi ile kendi alanında rakiplerine nazaran büyük bir fark yaratmıştır. Dijital Dönüşüm sürecinde bir diğer örneğimiz ise Süvari markasından gelmektedir. Kendisini son derece geliştiren Süvari markası X-Ray cihazlarında ötmeyen kemerler üretmiştir. Kemerin metal kısmı çıkacak şekilde üretilerek X-Ray cihazından geçerken zaman kaybetme ihtimalini ortadan kaldırmıştır. 

Finans Sektöründe Dijital Dönüşüm

Geleneksel bankacılıktan dijitalleşmeye geçiş sürecinde mobil bankacılık uygulamalarının rolü oldukça büyüktür. Artık dilediğiniz işlemi bankanıza gitmeden çok kolay bir şekilde halledebiliyorsunuz. Bankacılık sektörü de mobil uygulamalar ile büyük bir Dijital Dönüşüm sürecine giriş yapmaktadır. Dilediğiniz bankadan hesap açmak için bile artık bankaya gitmeden mobil cihazlarınızdan kolaylıkla halledebilirsiniz. Dilediğiniz bankanın mobil uygulamasını indirerek “Müşteri Olmak İstiyorum” seçeneğine tıklamanız yeterli olacaktır. Finans sektörü olarak bankacılık Dijital Dönüşüm için oldukça kullanışlı seçenekler tercih etmiştir. 

E-Ticarette Dijital Dönüşüm

E-ticaret devi Amazon’un Dijital Dönüşüm stratejileri ve bu stratejilerin başarı hikayesidir. Amazon gibi köklü bir web site dünyanın hemen hemen her yerine ve alanına hizmet vererek büyük bir işe imza atmıştır. E-ticarette en çok dikkat edilen hususlardan bir tanesi de hızdır. Eğer bir alışveriş sitesi hızlı ve seri ise başarısı kaçınılmaz olmaktadır. Sürekli güncel kalmak, eksik parçaları temin etmek gibi birçok püf noktası bulunmaktadır. 

Sağlık Sektöründe Dijital Dönüşüm

Sağlık sektöründe yenilenmek, diğer tüm sektörlerden önde gelmektedir. Oldukça önem taşıyan sağlık sektörü Dijital Dönüşüm sürecinde oldukça başarılıdır. Sağlık sektörünün Dijital Dönüşüm sürecine örnek verecek olursak; elektronik kayıt sistemi, telemedicine, hasta takip uygulamaları, mobil sağlık uygulamaları, yapay zeka destekli veri analiz sistemleri, hastane yönetim panelleri gibi birçok geliştirilmiş uygulama ve sistem sağlık sektörünün dönüşüm teknolojileri olmaktadır. Her alanda önem taşıyan dönüşüm süreci en çok sağlık sektöründe önem taşımaktadır. 

Üretimde Akıllı Fabrikalar: Endüstri 4.0 Dönüşümü

Günümüzde en çok ihtiyaç duyulan şeylerden bir tanesi de üretimdir. Şüphesiz ki üretim her alanda önem taşımaktadır. Bu yüzden üretim alanında Dijital Dönüşüm oldukça önemlidir. Dijitalleşmenin üretimde ne gibi örnekleri var dilerseniz birlikte inceleyelim;

  • nesnelerin internet uygulamaları,
  • endüstriyel robotlar,
  • akıllı sensörler,
  • siber güvenlik teknolojileri,
  • yapay zeka,
  • akıllı ve esnek otomasyon sistemleri,
  • sanal gerçeklik teknolojisi,
  • artırılmış üretim alanı görünürlüğü,
  • akıllı tedarik zinciri yönetimi,
  • dijital pazarlama stratejisi gibi bir çok örnekleri bulunmaktadır. 

Perakende Sektöründe Dijitalleşme

Geleneksel perakende mağazalarının dijital platformlara geçiş süreci ve online satışın perakendedeki etkileri saymakla bitmemektedir. Perakende sektörü piyasa fiyatlarına oranla çok daha uygun olmaktadır. Bundan mütevellit işletme sahipleri genellikle perakende satıştan alışveriş yapmaktadırlar. Hal böyle olunca perakende sektörü de Dijital Dönüşüm sürecine ayak uydurarak online internet satışlarını yaparak satış oranlarını arttırmışlardır. Online satışın rövanşta olduğu bu yıllarda perakende sektörü de yalnızca bulunduğu alana değil Türkiye’nin her yerine satış yaparak kâr oranlarını arttırmaktadırlar. 

Enerji Sektöründe Dijital İnovasyon

Enerji sektöründeki dijital inovasyon örnekleri, özellikle akıllı şebekelerin enerji verimliliğini artırması ile bilinmektedir. Enerji üretimi, enerji dağıtımı ve enerji tüketimi süreçlerinin Dijital Dönüşüm ile birebir bağlantısı bulunmaktadır. Bahsetmiş olduğumuz bu dönüşüm, enerji şirketlerine daha alışkı ve verimli enerji yönetimi sağlama fırsatı sunmaktadır. Verimliliğin artışı, sürdürülebilirlik, müşteri deneyimi gibi birçok nedenden dolayı Dijital Dönüşüm enerji sektörü için bir hayli önem taşımaktadır. Akıllı şebekeler, yenilenebilir enerji entegrasyonu ve enerji depolama gibi planlar ise geleceğin enerji yönetimi arasında yer almaktadır. 

Eğitimde Dijital Dönüşüm: Uzaktan Eğitim Platformları

Günümüzde oldukça önemli olan bir diğer konu ise eğitimde Dijital Dönüşüm süreci olmaktadır. Dijitalleşme ve dijital teknolojiler her alanda olduğu gibi eğitim alanda da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Eğitim alanında dijitalleşmek geleneksel eğitim anlayışını arka planda bırakmaktadır. Hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin bu sürece kolaylıkla adapte olduğu bilinmektedir. Dijital Dönüşüm sürecinde eğitim platformunda yönetim sistemleri, öğrenme analitiği, çevrimiçi öğrenme platformları, interaktif eğitim materyalleri, sanal gerçeklik uygulamaları gibi birçok seçenek mevcuttur. 

Otomotiv Sektöründe Yenilik

Otomotiv sektöründeki dijital yenilikler, özellikle otonom araçlar ve bağlantılı araçların kullanımı ile bilinmektedir. Dijital Dönüşüm süreci ile birlikte otomotiv sektöründe çekişme bir hayli artmıştır. Elektrikli ve 5G destekli otonom araçlar gibi inovatif gelişmeler sektördeki teknoloji yatırımlarını tetiklemektedir. Elbetteki üretim tesislerinde de dijital teknolojilerin kullanılması da otomotiv sektörü için kaçınılmaz olmaktadır. Dönüşüm sürecinin önemini şu şekilde ifade edebiliriz; araştırmalara göre dönüşüm sürecine adapte olamayan işletmelerin, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde çok ciddi riskler ile karşı karşıya kalacağı öngörülmektedir. 

Medya ve Eğlence Sektöründe Dijitalleşme

Medya ve eğlence sektöründeki dijitalleşme süreci ve popüler video ve müzik streaming platformlarının yükselişi ile bilinmektedir. Alışkı cihazlarınızdaki müzik programları popüler video ve müzik streaming platformlarının en büyük örneklerinden bir tanedir. Sinema gibi önemli bir platformun gelişen Dijital Dönüşüm ile birlikte artık yerini internet üzerindeki film dizi kanallarına bıraktığı da son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. 

Havacılıkta Dijital Dönüşüm: Akıllı Uçuş Yönetimi

Havacılık sektöründe Dijital Dönüşüm stratejileri ve akıllı uçuş yönetiminin geliştirilmesi son yıllarda oldukça revaçta olmaktadır. Havacılık sektörü rekabetin hat safhada olduğu bir mecradır. Operasyonel harcamaların birkaç şirketin satın alabileceği meblağlardadır. Bu yüzden rekabet bir hayli fazladır. Uçak üreticileri bir yandan havacılık firmalarına daha düşük maliyetli uçuş ve çok daha ucuz bakım gerektiren teknolojiler geliştirmeye gayret etmektedir. Öte yandan havayolu firmaları kendi operasyonel maliyetlerini düşürmenin yollarını aramaktadırlar. 

Dijital Dönüşüm ve Geleceğin İş Dünyası

Türkiye’de kişilerin hemen hemen yüzde 30’u dijitalleşme becerisine sahip iken AB Ülkelerinde bu oran yüzde 54 civarlarındadır. Rekabetçilik potansiyelinin gelişiminde Dijital Dönüşüm süreci oldukça kritik bir öneme sahip olmaktadır. Hayatımızın her alanında yer alan Dijital Dönüşüm; eğitim, iletişim, kültür gibi önemli konularda da ilk sıralarda olmaktadır. Şirket sahipleri dönüşüm sürecinde karşılaştıkları zorlukları aşmak için oldukça stratejik düşüncelere sahip olmaları gerekmektedir. Dijital Dönüşüm sürecine ayak uydurabilen şirketlerin günümüzde epey yükseldiklerini ve işlerinde ilerlediklerini gözlemlemekteyiz. 

Yeni İş Modelleri ve Fırsatlar

Günümüz teknoloji çağında gelişen teknolojiye uyum sağlayabilen firma sahiplerinin geliştikleri açıkça ortadadır. Dijital Dönüşüm sürecinde internet ağından faydalanan şirketlerin satışlarında gözle görülür miktarda artış mevcuttur. Yeni iş modelleri için ise akıllıca yapılan tercihlerde koşa sürede tanınma gerçekleşebilmektedir. Hayatımızın her alanında artık teknoloji ile iç içe olmaktayız. Bu yüzden Dijital Dönüşüm sürecine alışmak ve her alanda karşılaşmak bizleri şaşırtmamalı. Artık eğitim alanından başlayarak havacılığa kadar her alanda dönüşüm süreci ile karşı karşıya kalmaktayız. Bu yüzden özellikle şirket sahipleri dönüşüm süreçlerini takip ederek uyum sağlamak zorunda olmalıdırlar. 

İş Süreçlerindeki Gelecek Trendler

Dijital Dönüşüm, işletmelerin teknolojik yenilikleri kullanarak iş süreçlerini, ürün ve hizmetlerini optimize etmektedir. Gelecekte Dijital Dönüşüm sürecinde trendleri ve yönleri işletmelerin müşteri deneyimini daha da geliştirmesi, iş süreçlerini optimize etmesi, yenilikçi teknolojiler kullanarak ürün ve hizmetlerinin kalitesini arttırması ve verimliliği arttırması bekleniyor. Dönüşüm sürecinin gelecekteki yönlerini şu şekilde sıralayabiliriz; yapay zeka ve makine öğrenmesi, bulut tabanlı hizmetler, nesnelerin interneti, blok zinciri, geniş bant teknolojisi, 5G teknolojisi, robotik ve otomasyon gibi birçok seçenekler mevcuttur. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çözümler
İletişim
Çalışma Saatleri:
Bizi Takip edin

Telif Hakkı © 2024 HTekin. Tüm Hakları Saklıdır.