Google Workspace ve Microsoft Office 365 Karşılaştırması
Google Workspace, Microsoft Office’in Güçlü ve Özelliklerle Dolu Bir Alternatifi Haline Geldi. İşletmeniz İçin Hangisinin Doğru Olduğuna Karar Vermenize Yardımcı Olmak Amacıyla Her Paketin Avantajlarını ve Dezavantajlarını Ayrıntılı Olarak Ele Alıyoruz.
Geçtiğimiz zamanlar da iş dünyasını Microsoft Office oldukça profesyonel bir şekilde yönetiyordu. 90’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başında Microsoft’un ofis paketi, WordPerfect Office ve Lotus SmartSuite gibi rakiplerini oldukça geride bırakmıştı ve ufukta hiçbir rekabet edebileceği kişiler görünmüyordu.
Sonrasında 2006’da Google var oldu. Google Belgeler ve E-Tablolar, Google Apps paketini oluşturmak için diğer ticari hizmetlerle birleştirilerek, daha sonra G Suite olarak yeniden adlandırılan ve şimdi de Google Apps olarak adlandırılan, işbirliğine dayalı bir çevrimiçi kelime işlemci ve e-tablo ikilisi Google Workspace. Google’ın üretkenlik paketi iş dünyasını ne yazık ki anında etkisi altına alamadı. Zamanla ve kendi çabasıyla hem özellikler hem de popülerlik açısından artış gösterdi. Yaklaşık 6 milyon ödeme yapan müşteriyle övünüyor Google’ın Mart 2020’deki en güncel genel istatistiklerine göre.
Microsoft, vurgusunu geleneksel lisanslı Office yazılımından oldukça uzaklaştırdı. Microsoft 365 (eski adıyla Office 365), kendi bünyesinde sık sık güncellemeler ve yeni özelliklerle daha çok hizmeti ele alınan abonelik tabanlı bir sürümdür. Bahsettiğimiz bu hikayede Microsoft 365’e odaklarımızı çevirebiliriz.
Bulunduğumuz günde ofis paketi seçmek eskisi kadar ne yazık ki kolay olmuyor. Sizlere en iyi hizmeti vermek ve elimizden gelen yardımı yapmak için buradayız.
0 saniye / 28 saniyeSes Düzeyi %0
Neler Var?
- 1 Google Workspace ve Microsoft 365 Karşılaştırması
- 2 Fiyatlandırma: Google Workspace ve Microsoft 365 Abonelikleri Karşılaştırıldı
- 3 Google Workspace ve Microsoft 365 karşılaştırması: Uygulama bazında uygulama
- 3.1 Kelime işleme: Google Dokümanlar ve Microsoft Word
- 3.2 E-tablolar: Google E-Tablolar ve Microsoft Excel
- 3.3 Sunumlar: Google Slaytlar ve Microsoft PowerPoint Karşılaştırması
- 3.4 E-posta: Gmail ve Microsoft Outlook karşılaştırması
- 3.5 İşbirliği: Google Chat, Meet ve Spaces ile Microsoft Teams Karşılaştırması
- 3.6 Depolama ve Dosya Paylaşımı: Google Drive ile Microsoft OneDrive İş ve SharePoint Karşılaştırması
- 3.7 Google Workspace ile Microsoft 365 arasındaki diğer araçlar ve ekstralar
- 4 Google Workspace ve Microsoft 365 karşılaştırması: Güvenlik ve Yönetim Araçları
- 5 Google Workspace ve Microsoft 365 karşılaştırması: Hizmet ve destek
- 6 Microsoft 365 ve Google Workspace birlikte çalışabilir mi?
- 7 Google Workspace’i Kimler Kullanmalı?
- 8 Microsoft 365’i Kimler Kullanmalı?
Google Workspace ve Microsoft 365 Karşılaştırması
Google Workspace ve Microsoft 365’in kendi arasında pek çok ortak noktası vardır. Bahsettiğimiz uygulamanın her ikisi de abonelik kökenli uygulamalar olmaktadır. Müşterilerinin aradığı yeteneklere bağlı, işletmelerden her ay, değişen katmanlarda kişi başına ücrete tabii tutulmaktadır. Google Workspace’in web tabanlı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Tüm bunlara rağmen çevrimdışı çalışma özelliği de Workspace’in en beğenilen özelliklerinden bir tanesi olmaktadır. Kullanıcılara çevrimdışı kullanma özelliği sunmak Workspace’in artılardan bir tanesidir. Microsoft 365 yüklü masaüstü yazılımını öncelik almıştır. Aynı zamanda uygulamalarının (daha az güçlü) web tabanlı sürümlerini de kullanıcı beğenisine sunmuşlardır. Bahsettiğimiz her iki süit de bazı cihazlarda çok daha iyi çalışır olmaktadır. Web tabanlı olduğu için Google Workspace, herhangi bir işletim sistemindeki tarayıcıların bir çoğunda kolaylıkla çalışabilir. Üstelik Google, Android ve İOS için mobil cihazınıza indirebileceğiniz uygulamaları da kullanıcılarına en profesyonel şekilde sunar. Microsoft, Windows, macOS, iOS ve Android için Office istemci uygulamaları sağlar. Web tabanlı uygulamaları tarayıcılarda da çalışabilir durumdadır.
Süitler ayrı olarak aynı temel uygulamaları da beraberinde sunar. Bahsettiğimiz süitlerin her birinde video konferans, mesajlaşma ve not alma yazılımı haricinde kelime işlem, elektronik tablo, sunum, e-posta, takvim ve kişi programları da bulunuyor. Her birinin kendisiyle bağlantılı bulut depolama alanı bulunuyor. Lakin bu bahsettiğimiz bireysel uygulamalar ve iş ortamında bunlarla ilgilenmeye yönelik yönetim araçları bir paketten diğer pakete oldukça farklılık gösterir. Ve her iki süitte de oldukça çok sayıda ek araç beraberinde sunuluyor. Bu yüzden hangi süitin işletmeniz için daha iyi olacağına karar vermek sizin için zor bir seçim olabilir.
İşte tam da bahsettiğimiz bu noktada devreye giriliyor. Uygulama bazında karşılaştırma, her bir paketin işbirliğini ne kadar iyi yönetebildiğine, uygulamaların be kadar iyi entegrasyon yaptığına, ücretlendirmeye, desteğe ve çok daha fazlasına kadar ofis paketlerinin yer yönüne sizin için ayrıntılı bir bakış açısı sunuyoruz. Bu konu üzerindeki odak noktamızı süitlerin bireysel kullanımdan ziyade işletmeler için nasıl etki yarattığıdır.
Fiyatlandırma: Google Workspace ve Microsoft 365 Abonelikleri Karşılaştırıldı
“Parayı takip edin” her yerdeki araştırmacıların evrimleşmiş cümlesidir bu ve size uygun ofis paketinin sizin için daha iyi olduğuna karar vermeye başladığınızda, bulunduğunuz nokta da iyi bir başlangıç noktasıdır. Kişiler bahsettiğimiz her iki paketteki çevrimiçi uygulamaların birçoğunu (Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar’ın yanı sıra Microsoft Word Online, Excel Online ve PowerPoint Online dahil) tamamen ücretsiz olarak kullanabilirler. Lakin işletmeler ücretli Workspace ve Microsoft 365 aboneliklerine de muhakkak göz atmalılar. Gerekli tüm güvenlik ve yönetim özellikleri mevcuttur.
Planları ve fiyatları karşılaştırmak için önce Google Workspace’e, ardından Microsoft 365’e ait aşağıdaki sizin için özenle hazırladığımız tablolara göz atabilirsiniz.
İşletmelere Yönelik Google Workspace Fiyatlandırma Seçenekleri
Google Workspace‘in tam tamına 4 ticari sürümü vardır:
Bahsetmiş olduğumuz bu sürümlerin fiyatları, kullanıcı başına aylık 6 ABD doları tutarındaki Business Starter, tüm uygulama paketi ve kullanıcı başına 30 GB depolama alanıyla birlikte gelir. Bir diğer sürüm ise, kullanıcı başına aylık 12 ABD doları tutarındaki Business Standard planı yukarıda bahsettiğimiz özelliklere ek olarak kullanıcı başına 2 TB depolama alanı ve arşivleme, kurumsal arama özellikleri ve ek yönetim araçlarını içerir. Business Plus’ta ise kullanıcı başına aylık 18 ABD doları tutarı öderken, Business Standard sürümünün sunduğu her şeyin yanı sıra daha fazla idari kontrol ve iş aracını içerir.
Enterprise ise, Business Plus’ın yaptığı her şeyi yapmasının yanı sıra daha fazla yönetim kontrolüne ve az kodlu bir uygulama oluşturucuya sahiptir. Enterprise’ın fiyatlandırma bilgileri için lütfen Google ile iletişime geçiniz.
Google Workspace İş Planları
Daha ayrıntılı bilgi için Google Workspace’ın fiyatlandırma planlarını karşılaştıran sayfasına göz atmayı unutmayın. Üstelik Google Workspace planlarında bulunan üst düzey bazı özelliklerin bağımsız hizmetler olarak satın alınabileceğini de kesinlikle unutmamalısınız. Bahsettiğimiz bu planları şirketinizin ihtiyacı doğrultusunda satın almayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Üstelik Google, Workspace Enterprise’ın sağlık ve yaşam bilimleri, perakende, üretim ve devlet kuruluşlarına yönelik özel sürümlerini de yanında sunuyor. Böylece çeşitli ücretsiz ve ücretli Workspace sürümleri mevcut hale geliyor. Kesinlikle kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve Eğitim Kurumları.
İşletmeler İçin Microsoft 365 Fiyatlandırma Seçenekleri
Microsoft 365 iş abonelikleri Workspace’e bakarak çok daha karmaşıktır. Küçük işletmeler için fiyatlıları şu şekildedir; en temel sürüm olan Microsoft 365 Business Essentials için kullanıcı başına aylık 5 ABD Doları gibi bir fiyattır. İşletmeler için en fazla özellik içeren sürüm olan Microsoft 365 E5 için kullanıcı başına aylık 35 ABD Doları olarak değişkenlik gösterir. Kafa karıştırmaya hiç gerek yok. Bir şekilde Microsoft, tüm küçük işletme planlarını Office 365’ten Microsoft 365’e yepyeni bir şekilde adlandırdı. Lakin kurumsal düzeyde hem Office 365 hem de Microsoft 365 planlarını değerli kullanıcılarına sunuyor.
Aşağıdaki kısımda sizler için hazırladığımız tablolarda her sürümle elde edebileceğiniz hizmet sunulmaktadır. İlk sıradaki tabloda üç plan sunuluyor. Bu plan, 300’e kadar çalışanı olan küçük işletmelere yönelik olmaktadır; ikinci tabloda ise daha büyük organizasyon sunan şirketlere aittir.
Microsoft 365 Küçük İşletme Planları
Office 365 ve Microsoft 365 Kurumsal Planları
Tüm planları görmek için sağa kaydırın.Microsoft 365 küçük işletme planları hakkında çok daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Aynı zamanda Office 365 kurumsal planları ve Microsoft 365 kurumsal planları hakkında da daha fazla bilgi için lütfen okumaya devam edin. Microsoft sizlere tüm samimiyeti ile bir teklif sunar ve eğitim, kamu, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve diğer kurumlara yönelik bir dizi Microsoft 365 planı da sunmaktadır.
Üstelik bahsetmek istediğimiz bir diğer konu ise, birçok Office uygulaması ve hizmeti alakart olarak bizlere sunulmaktadır. Fakat bazı şirketler daha düşük seviyeli bir plan için ödeme yaparlar. Daha sonra daha yüksek seviyeli kapsamlı bir plan için ödeme yapmak yerine bahsettiğim öğelerden bir ya da ikisi için eklenti olarak ödeme yapmayı tercih ediyor.
Google Workspace ve Microsoft 365 karşılaştırması: Uygulama bazında uygulama
Tahmin etmek zor olmamalı, her işletmenin farklı ihtiyaçları elbette olabilir, sizin ihtiyacınız belirli uygulamalara diğerlerinden çok daha fazla değer verebilir. Bazı şirketler için kelime işlemci ve e-posta bir ofis paketindeki en önemli uygulamalar olabilir. Diğerleri her şeyden önce güçlü bir elektronik tablo programına ihtiyaç duyması gayet normaldir.
Sizlere yeterince yardımcı olabilmek için Google Workspace ve Microsoft 365’teki başlıca ofis uygulamalarını birleştirdiler. Böylelikle işletmeler için en önemli uygulamalara onaylanıyor ve bunların güçlü ve zayıf yönlerinin genel kararımızı yönlendirmesine izin verebilmekteyiz. Aşağıdaki kısımda yalnızca öne çıkanları sizler için eklemiş bulunmaktayız. Her bir uygulama hakkında çok daha fazla ayrıntı istiyorsanız, oldukça derin bir şekilde karşılaştırmalar sunan Computerworld makalelerine bağlantıyı görüntüleyebilirsiniz.
Kelime işleme: Google Dokümanlar ve Microsoft Word
İşletme sahiplerinin Google Dokümanlar’la mı yoksa Microsoft Word’le mi daha iyi durumda olacağına karar vermek sizin için artık oldukça basit. Peki, kullanıcılar için hamgisi daha önemli? Kullanımı kolay işbirliği mi, yoksa çok çeşitli belge oluşturma ve düzenleme mi? İşbirliğiniz için Google Dokümanlar daha iyi. Tüm her yerde bulabileceğiniz tam özellikli bir kelime işlemci arıyorsanız, bunun için Word’ü seçebilirsiniz.
Microsoft Word’ün üstün özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. İşletmenizin asla kullanılmayacağı bir takım araçları elbette kastetmiyoruz. İş akışınızı kolaylaştıran ve çok daha üretken hale getiren harika ötesi yeteneklerinden bahsediyoruz.
Bir örnek verecek olursak şayet, bir rapor, broşür, özgeçmiş ya da hemen hemen her türkü belge oluşturduğunuz takdirde Word önceden oluşturulmuş kusursuz şablonlardan oluşan bir set ile sizleri karşılar. Böylelikle belgelerinizin sağlam, kullanışlı bir yapıya sahip olacağının bilincinde olarak hızlı bir şekilde yazmaya başlayabilirsiniz. Word’de yalnızca 300 farklı iş şablonu bulunmaktadır. Google Dokümanlar‘da kişisel, iş ve eğitim amaçlı olanlar da dahil olmak üzere her türden toplamda 55 şablon bulunuyor. (Microsoft, Word’de binlerce şablon olduğunun iddiası gündemde, lakin hepsini saymak ne yazık ki mümkün değil) Word ayrıca belgeleri saklamak için daha fazla grafik türü ve stili de tarafınıza sunuyor.
MICROSOFT WORD, GOOGLE DOKÜMANLARINDAN ÇOK DAHA GÜÇLÜ ÖZELLİKLERE SAHİP. YENİ BİR BELGE OLUŞTURURKEN SEÇİLECEK BİRÇOK ÖNCEDEN OLUŞTURULMUŞ ŞABLON DA BUNLARA DAHİLDİR.
Lakin çevrimiçi işbirliği yapıldığında Google Dokümanlar, Word’ü fazlasıyla gölgede bırakıyor. İşbirliği kusursuz ve uygulamaya sıfırdan entegre ediliyor. Word’de ise kullanımı çok daha zordur, o kadar kapsamlı olmamaktadır ve programın ayrılmaz bir parçası olmaktan ziyade üzerinde çalışılmış gibi görünüm verebilir.
BELGE PAYLAŞIMI VE ÇEVRİMİÇİ İŞBİRLİĞİ KONUSUNDA GOOGLE DOCS, MICROSOFT WORD’U GENİŞ BİR MARJLA GÖSTERİYOR.
Çevrimdışı işbirliği için (başka kullanıcılar tarafından incelenmek üzere dokümanların düzenlenmesi ve işaretlenmesi) Word her zaman standart olmuştur, lakin Google Dokümanlar uzun bir yol kat etmiş ve artık neredeyse Word kadar iyi bir konuma gelmiştir. Word’ün düzenleme araçları kendi içerisinde biraz daha ayrıntılı kontrollere sahip olmaktadır. Lakin bu özellik dışında neredeyse aynı konumdalar.
E-tablolar: Google E-Tablolar ve Microsoft Excel
Şirket sahipleri kullanıcıları E-tablolar üzerinde çoğunlukla yalnız mı çalışıyorlar yoksa sıklıkla başkalarıyla işbirliği yapıyorlar mı? İşte bahsettiğimiz bu soruların cevabı ile işletmeniz için Excel’in mi yoksa Google E-Tablolar‘ın mı daha iyi olacak kolayca belirleyebileceksiniz.
Öncelikle kendi şirketinin sahibi olanlar için tercih etmesi gereken ilk program şüphesiz ki Excel olmaktadır çünkü Excel açık ara kazanandır. Microsoft Word’de olduğu gibi, oldukça geniş şablon yelpazesi bazı durumlarda utanç verici bir zenginlik sunabiliyor. Bir örnek verecek olursak, farklı bütçeler için 80’den fazla şablon sunuluyor. Dilerseniz işletme bütçesi, dilerseniz de pazarlama etkinliği gibi özel amaçlı bir bütçe olsun, ihtiyaçlarınıza uygun ve oldukça kolay düzenlenebilecek bir bütçe bulabilirsiniz. Buna karşılık olarak, Google E-Tablolar’da sadece üç farklı bütçe teması bulunmaktadır.
Excel ayrı olarak sütun, çizgi, pasta, çubuk ve alan gibi ünlü olanlar da dahil olmak üzere Google E-Tablolar’dan daha fazla grafik (toplamda 19) sunuyor; radar, yüzey ve histogram gibi daha karmaşık gruplar; ve bazıları çoğunluk olarak veri profesyonellerinin bildiği konular olmaktadır. Üstelik birçok grafik türünde birden fazla düşük türde örnek vardır; örneğin, çubuk şeklindeki grafikler de kümelenmiş çubuk, yığılmış çubuk vb. bulabilirsiniz ve bahsettiğimiz bu konuların her birinin iki çeşidi vardır. Google E-Tablolar’da sadece yedi adet ana grafik türü ve kategorize edilmeyen bir grup ayrı grafik bulunuyor. Üstelik Excel’de grafik oluşturmak Google E-Tablolar’a göre çok daha kolaydır.
EXCEL, GOOGLE E-TABLOLARDAN DAHA ÇOK FAZLA GRAFİK TÜRÜ DAHİL, DAHA ÇOK GELİŞMİŞ ÖZELLİKLERE SAHİPTİR.
Lakin Google E-Tablolar, çevrimiçi ortak çalışma konusunda Excel’i açık ara geride bırakabilir. Dokümanlar’da olduğu gibi çevrimiçi ortak çalışmada da doğrudan E-Tablolar’da gerçekleştirilebilir. Yalnızca daha güçlü araçlara sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda doğal olarak entegre edilmiş ve erişmesi kolay bir uygulama olmaktadır. Bahsettimiz bu aynı özellikler elektronik tabloları düzenlemek ve bunlara yorum yapmak için de geçerlidir.
GOOGLE E-Tabloların ORTAK ÇALIŞMA ARAÇLARI OLDUKÇA GÜÇLÜ VE KULLANIMI KOLAYDIR.
Sunumlar: Google Slaytlar ve Microsoft PowerPoint Karşılaştırması
E-tablolar ve kelime işlem uygulamalarında da olduğu gibi Google Slaytlar uygulamasının mı yoksa PowerPoint uygulamasının mı şirketiniz için en iyisi olduğu tek bir noktaya bağlı olmaktadır. Bir sunum sergileme programında olan işbirliğine ya da daha güçlü özelliklere mi değer verirsiniz? Şirketinizde işbirliği yapmak için Google Slaytlar çok daha iyidir. Aklınıza gelen diğer tüm nedenlerden dolayı PowerPoint öyledir.
Bir örnek verecek olursak, PowerPoint uygulamasının ‘Hızlı Başlangıç’ özelliği, bir sunumu başlatmanın hızlı bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Sunumunuzun konusunu belirlediğinizde QuickStarter bir taslak, başlangıç slaytları, şablonlar ve temalar oluşturma konusunda size gerekli yolu gösterir. Google Slaytlar, slayt gösterisi sunumunuz ile ilgili düzenlerden ziyade görseller ve diğer tüm içerikleri öneren bir Keşfet aracı sunmaktadır. Üstelik hiçbir şekilde QuickStarter’a eşdeğer değildir.
POWERPOINT, BİR TASARIM, BAŞLANGIÇ SLAYTLARI, ŞABLONLAR VE TEMALAR OLUŞTURMA KONUSUNDA SİZE YOL GÖSTEREN HIZLI BAŞLANGIÇ DAHİL, GOOGLE SLAYTLARININ EŞLEŞMEDİĞİ BİRÇOK AVANTAJLARA SAHİPTİR.
Buna benzer şekilde PowerPoint uygulamasında grafikler, geçişler, animasyonlar ve multimedya ekleme işlemi çok daha kolaydır. Daha fazla grafik ve tablo türüne de sahiptir. Üstelik, bir sunumun provasını yaptığınızda her bir slayt için ne kadar zaman harcadığınızı ölçen ‘Prova Zamanlamaları’ gibi yeni özelliklerle, sunumunuzun kendisini yapma konusunda gelişmiş seçenekleri de beraberinde sunar. Böylelikle, tek bir slaytta takılıp kalmak yerine ve her slaytın hakkını verme konusunda yeterince pratik yapabilirsiniz. Google Slaytlar’da buna benzer bir özellik bulunmamaktadır.
Lakin işbirliği söz konusu olduğunda Google Slaytlar, PowerPoint uygulamasının yerleşik hantal ve tuhaf yeteneklerinin çok daha ötesindedir. Slaytlar, Excel’den daha az özellik sunduğu için, arayüzünde çok fazla özellik barındırmadığı için slayt oluşturmak biraz daha basit olacaktır.
SLAYTLAR POWERPOINT KADAR GÜÇLÜ OLMAYABİLİR LAKİN ARAYÜZÜ DAHA AZ DAĞINIK VE KAFA KARIŞMAZ.
E-posta: Gmail ve Microsoft Outlook karşılaştırması
Sadelikten yana iseniz, Outlook yerine Gmail’i tercih etmelisiniz. Kurumsal Gmail, Outlook’unkinden çok daha derli toplu ve daha az karışık bir arayüze sahiptir. Üstelik kullanım kolaylığı ve güçlü özellikler arasındaki en iyi dengeyi sizlere en profesyonel hali ile sunar. Lakin Outlook, açacaksanız, yeni basitleştirilmiş Şerit ile kullanımı daha kolay hale getirme konusunda kendisini bir miktar geliştirdi.
GMAIL, EN ÖNEMLİ E-POSTA GÖREVLERİNİZİ GERÇEKLEŞTİRMENİZ İÇİN EN KOLAY HALİ İLE SİZLERLE OLAN BİR ARAYÜZ VE SEZGİSEL YOLLAR SUNAR.
Dilerseniz e-posta oluşturma, dilerseniz de yanıtlama ya da yönetme işlemlerinizde olsun, Gmail, işlerinizi gerekli olabilecek en hızlı bir şekilde halletmeniz için kullanımı en kolay araçlara sahip bir arayüz sunmaktadır. Favorileriniz arasında siz hem yazıyorsunuz hemde uygulama size kelime ve ifadeler öneren yapay zeka destekli bir uygulama olmaktadır. Unutulmuş mesajlarınızı ortaya çıkarmak için bir “dürtme” özelliği de mevcuttur ve size gelen mesajları geciktirmek için kullanışlı bir erteleme düğmesi de uygulama içerisinde sizleri bekliyor.
Lakin söz konusu güç özellikleri olduğunda Outlook bu konuda son derece profesyoneldir. Bir örnek verecek olursak, Outlook’un ‘Odaklanmış Gelen Kutusu’, önceliği en önemli e-postaları görmenize ve yanıtlamanıza verir. Üstelik ‘Temizleme’ özelliği, uzun e-posta dizilerini sizin için basitleştirir. Takip edilmesi daha kolay hale getirir ve harika bir iş çıkarır. Kişiler ve Takvim özellikleri Outlook’un bir parçası olduğu için e-postayla oldukça iyi bir şekilde entegre edilme özelliğine sahiptir. Gmail, sizin için gezinmesi biraz daha zahmetli olacak olan Google Kişiler ve Takvim uygulamalarını kullanmaktadır.
YENİ, KOLAYLAŞTIRILMIŞ ŞERİT SEÇENEĞİYLE DAHİ, OUTLOOK’UN ARAYÜZÜNÜN KULLANIMI OLDUKÇA KARIŞIK GELEBİLİR..
Kullanıcılar mümkün olan her özelliği istiyorsa, Outlook bunların hepsini sizin için sağlamaktadır. İşleri hızlı bir şekilde halletmek için Gmail daha iyi bir seçimdir.
İşbirliği: Google Chat, Meet ve Spaces ile Microsoft Teams Karşılaştırması
İçeriğimizin bu kısmında sizlerede birçok kez belirttiğimiz gibi, dokümanlar üzerinde ortak çalışma olduğu takdirde Google Workspace, Microsoft 365’ten çok daha üstün hale geliyor. Office uygulamalarında olduğu gibi sonrasında akıllara gelen bir düşünce gibi hissetmek yerine, doğrudan arayüze entegre edilmektedir. Kullanıcıları işbirliğine davet etmek, işbirliği hakları hakkında bilgilendirmek ve beraber iş yaparken onlarla sohbet etmek için her şeyi size sunmuş bulunmaktayız. Office’te ortak çalışma alanını kullanmanın daha iyi bir öğrenme eğrisi vardır. Üstelik bunu nasıl yapacağınızı öğrenseniz dahi, Google uygulamalarındaki kadar mükemmel olmayacaktır.
Kişisel belgelerin üzerinde ortak çalışma denklemin sadece bir kısmıdır. Daha karışık, kurumsal çapta ortak çalışma alanı söz konusu olduğunda Microsoft 365, Google Workspace’in sizlere sunduğu tüm uygulamaları geride bırakan araçlar içermektedir. Bir örnek verecek olursak; Microsoft Teams, grup sohbetini, çevrimiçi toplantıları, video konferansı, özelleştirilmiş çalışma alanlarını, takvimleri ve paylaşılan ekip dosyası havuzlarını, Google’ın sahip olduğu her şeyden daha karışık ve kullanışlı bir şekilde sizlere sunmaktadır. Teams’in Office platformunun geri kalanıyla oldukça derin bağları bulunmaktadır ve Outlook, SharePoint, OneDrive İş ve çok daha fazlasıyla zahmet etmeden entegre edebilirsiniz.
TAKIMLAR, MICROSOFT 365’İN GERİ KAZANÇLARIYLA YAKINDAN ENTEGRE OLAN BİR GRUP SOHBET PLATFORMUDUR.
Google Workspace, video konferans yapmak için Google Meet’i ve mesajlaşmak için Google Chat’i hayatınıza sunuyor. Google Workspace uygulama grubuna nispeten yeni eklenen özelliklerden biri de Google Takvim, Google Drive depolama alanı, Dokümanlar, E-Tablolar, Slaytlar, Google Meet toplantı ve Görevler ile entegre bir iş akışı entegrasyonu ve ortak çalışma platformu olan Spaces’tır. Spaces, sohbet kurabileceğiniz, dosyalarınızı paylaşabileceğiniz ve görevlerinizi verebileceğiniz paylaşılan çalışma alanları oluşturmanızı sağlamaktadır. Bahsettiğimiz bu araçlar, Microsoft 365’in teklifleri kadar güçlü olmasa dahi oldukça kullanışlı ve basittir.
ALANLARDA YENİ BİR ORTAK ÇALIŞMA ALANI OLUŞTURMAK.
Microsoft 365 ve Google Workspace’in her biri birbirleriyle etkileşim kurmak için kendi sosyal ağ benzeri ortamlarını sunar; Microsoft 365 için Yammer ve Workspace için Currents. Lakin bu bahsettiğimiz özelliklerden hiçbiri doğrudan ilgili ofis paketiyle entegre olmamaktadır ve Google en yakın zamanda duyurduğu Currents’ı Spaces lehine aşamalı olarak kaldırıyor.
Kişi başına sadece 30 GB kullanım alanı sunan en uygun Google Workspace sürümü Starter dışında, diğer her iki süit de oldukça önemli miktarda depolama alanına sahip olmaktadır. Diğer iki Çalışma Alanı seçeneği kullanıcı başına 2 TB ya da 5 TB’ı kullanım alanı içerir ve Kurumsal plan sınırsız depolama alanı hizmeti de buna dahildir. Microsoft 365’in küçük işletme için ve alt düzey kurumsal planları, kullanıcı başına 1 TB depolama alanı içeriyorken, E3 ve E5 planları kullanıcı başına 5 TB depolama alanı içermektedir.
Google Workspace ve Microsoft 365’in depolama alanı ve paylaşılan belge özellikleri arasındaki bağı birbirinden ayıran çok az şey var. İkisi birden Google sürücü Ve Microsoft OneDrive İş doğrudan kendi kullanıcı paketleriyle entegre olmaktadır. Ve her ikisi de dosyalarınıza başka herhangi bir cihazdan kolaylıkla erişmenize olanak sağlar. Google Workspace’te dosyalar, diğer cihazların kendisinde değil, varsayılan olarak bulutta yer alır. Ancak bunları yerel olarak da depolayabilmenizi sağlar. Microsoft 365’te bu özellikler genellikle her cihazda ve ayrı olarak bulutta yer alır. Böylece belirli dosya ve klasörleri yalnızca bulutta tutma seçeneğiniz olmasına rağmen hepsi birlikte senkronize edilmiş olacaktır.
Bulut depolama öncelikli Google Workspace için çevrimdışı erişim konusunda endişeleniyorsanız, yöneticilere, bilgisayarları internet ağına bağlı olmasa dahi kullanıcıların dokümanlarına erişip erişemeyeceklerini ve Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar’ı kullanıp kullanamayacaklarını ayarlama olanağı tanıyan yönetim araçları sunmaktadır. Bahsettiğimiz araçlar, yöneticilerin her bilgisayara bu erişime izin veren bir politika yüklemesine ya da her bir kullanıcının çevrimdışı erişimine izin verip vermeyeceğine karar vermesine de olanak tanır.
OneDrive, kullanıcılar hem dosya hem de klasör bazında hangi dosyalarını tek tek cihazlarda depolanacağına ve hangilerinin bulut depolamada bırakılacağına karar vermesi için olanak tanıyan OneDrive İsteğe Bağlı Dosyalar adlı muhteşem bir özelliğe sahip olmaktadır. Bulut depolama alanında bulunan dosyalarınızı, başka bir cihaza yüklenmesini istediğiniz takdirde hâlâ indirilebilir durumda olmaktadır.
Hemen hemen tüm Microsoft 365 iş ve kurumsal planları eş zamanda Microsoft’un SharePoint hizmetinin SharePoint Online adı verilen ücretsiz bir sürümünü de içermektedir. SharePoint Online, depolama alanı ve paylaşıma önemli avantajları da beraberinde ekler. Belgelerinizi, iş akışlarını ve diğer paylaşılan bilgilerinizi genelde bir dizi mini site aracılığıyla yönetmekte ve düzenlemektedir.
SharePoint Online bir hizmet olarak tarafınıza sunulmaktadır. Üstelik Microsoft tarafından barındırılır ve dolayısıyla işletme sahipleri bunun için kendi sunucularını ve altyapılarını satın almasına ve yönetmesine gerek duymaz. Lakin içerik yönetimi ve portal tasarımı gibi bir dizi SharePoint Online görevini yerine getirmek için yöneticilere ihtiyaç duymaktadırlar.
Üstelik, SharePoint Server adı verilen, ayrı bir lisans kapsamında tarafınıza sunulan ve Microsoft 365’in bir parçası olmayan ücretli bir SharePoint sürümü de bulunmaktadır. SharePoint Server ile işletmeniz, SharePoint için gereken fiziksel ve yazılım altyapısını barındırarak ve yönetir. Bu durum sunucuları ertelemek gibi görevlerin gerçekleştirilmesi anlamına gelmektedir. Güvenlik eklerinin ve özellik güncellemelerinin uygulanması, çalışma süresinin, güvenilirliğin ve güvenliğin izlenmesi anlamına gelmektedir. SharePoint Online’da bu görevler Microsoft tarafından gerçekleştirilmektedir.
Google, Google Workspace’te SharePoint Online’ın gerçek bir eş değerini ne yazık ki sunmamaktadır. İşletme, Eğitim ve Kurumsal planların aboneleri, birden çok kullanıcı tarafından erişim sağlana bilen ve yönetilebilen Google Drive klasörleri olan Ekip Drive’ları ile adlandırılan bir özelliği kullanabilirler. Ekipteki tüm üyelerin belgeleri, görüntüleri ve diğer dosyaları depolaması ve paylaşması için oldukça kullanışlı bir depodur. Lakin Ekip Drive’ları, SharePoint tarafından sunulanlar gibi entegre intranet siteleri olmamaktadır.
Son bir not: Google’ın Google Drive’da belge bulmaya yönelik arama araçları, Microsoft’un OneDrive’daki arama araçlarından daha iyi bir konumdadır ve Bulut Arama işlevi, Google’ın üstün arama gücünü bir şirketin tüm içeriğine yayarak kullanıma sunmaktadır. Tüm bunlarla birlikte, Dosya Gezgini’ni kullanarak OneDrive’a göz atmak, web üzerinde Google Drive’a göz atmaktan genelde daha kolay bulunmaktadır.
Google Workspace ile Microsoft 365 arasındaki diğer araçlar ve ekstralar
Microsoft 365, çok fazla sayıda ekstra uygulama ve çok daha küçük uygulamalarla paket temellerinin çok ötesinde yer almaktadır. Bahsettiğimiz bu özelliklerin başında şablonlara dayalı ya da tamamen sıfırdan iş uygulamaları oluşturmak için kullanılabilen Access uygulaması gelmektedir. Access, bazı kodlama zekası gerektirmesine rağmen geliştirici olmayanlar için hassas bir şekilde tasarlanmıştır. Erişimi yalnızca Windows için mevcut olmaktadır. Microsoft 365 Business Basic ve Microsoft 365 E1 aboneleri bu olanaktan ne yazık ki yararlanamaz.
ERİŞİM, ÇOĞU İŞ VE KURUMSAL MICROSOFT 365 PLANLARINDA BULUNAN ARAÇLAR ARASINDA YER ALMAKTADIR.
Bir çok ticari ve kurumsal aboneliğe dahil olan lakin yalnızca bilgisayara yönelik olan bir başka program ise, Windows tabanlı masaüstü yayıncılık yazılımı Publisher uygulaması olmaktadır. OneNote not alma uygulaması olarak kullanılmaktadır. Office paketinin çok kullanışlı lakin yeterince keşfedilmeyen bir parçası olarak bilinir. Microsoft 365 ayrıca anketlerinizi, testlerinizi ve yoklamalarınızı oluşturmanıza olanak sağlayan bir uygulama olan Microsoft Forms ile birlikte sizlere sunulmaktadır. Microsoft Planner Adından da anlaşıldığı gibi ekiplerin plan oluşturmasına, görev atamasına, dosya paylaşmasına, üzerinde çalıştığınız konu hakkında sohbet etmesine ve güncellemeleri takip etmesine yardımcı olmaktadır. Kendi başına çalışabilme özelliği mevcuttur, tüm bunların yanı sıra Microsoft Teams ile entegre de çalışabilmektedir.
Bir diğer Microsoft 365 iş ve kurumsal planlarına dahil olan başka bir uygulama ise elbette Power Automate’tir (önceden Microsoft Flow olarak adlandırılıyordu); bahsettiğimiz bu uygulama, işletmelerin kendini tekrarlayan görevleri otomatik olarak algılamasına ve bunları iş akışlarıyla tümleştirmesine olanak tanımaktadır; bir örnek verecek olursak, SharePoint’e yeni bir öğe eklendiğinde otomatik olarak uyarı gönderme işlemini gerçekleştirmektedir. Bazı planlarınıza dahil olan diğer tüm uygulamalar ve hizmetler arasında daha az kodlu bir uygulama arayışı içerisinde iseniz PowerApps uygulamasını deneyebilirsiniz. Bir verimlilik analiz aracı olan MyAnalytics; Kullanıcıların Microsoft 365’te dilediği gibi içerik bulmasına ve düzenlemesine yardımcı olan bir araç Delve ile tanışın. Kurumsal bir video hizmeti olan Stream sizlere web tabanlı sunumlar oluşturmanıza yardımcı olur. Üstelik ön saflarda çalışanlara yönelik bir mobil iş yönetimi uygulaması olan Kaizala.
Son olarak Microsoft’un resmi olarak Microsoft 365’in parçası olmayan lakin Outlook ve Microsoft Planner ile çalışan bir yapılacaklar listesi uygulaması olan ‘Yapılacaklar’ gibi onunla entegre olan ek araçları da tarafınıza sunmaktadır.
Bu sizin için hem iyi hem de kötü olan pek çok ekstra avantajdır. İyi tarafı görülmeye değerdir; kullanabileceğiniz pek çok araç bulunmaktadır. Kötü tarafı daha az belirgin özelliklere sahiptir; hepsinin birlikte nasıl çalıştığını (veya çalışmadığını) anlamak çok kafanızı karıştırıyor olabilir.
Google Workspace’te bahsettiğimiz bu ekstralardan daha az bulunur ve çoğu, Microsoft 365’in ek araçlarına göre daha az güçlü bulunmaktadır. Google Formları E-Tablolar’la birlikte çalışan ekstra özellikler arasında muhtemelen en güçlü ve kullanışlı olanı olmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere sipariş formu, iş talebi, izin talebi, bir etkinlik hakkında geri bildirim alma gibi çok çeşitli özelliklere yönelik formlar oluşturmanıza yardımcı olur.
Google Sites sizlere önerdiğimiz başka bir yararlı site olmaktadır. Bireysel projeler, etkinlikler ve diğer benzer işleriniz için ekip ve şirket web siteleri oluşturmanıza yardımcı olur. Üstelik şöyle bir durumda var: Google Keep Basit, basit ve Microsoft’un OneNote’u kadar karışık olmayan ve sizin için son derece profesyonel not alma uygulaması olmaktadır. AppMaker (Google Workspace Business ve Enterprise planlarında mevcuttur), diğer eşdeğer uygulamalara nazaran az kod gerektiren bir uygulama geliştirme ortamı sağlamaktadır.
Çizimler, özellikle de diyagramlar oluşturmak için, Google Workspace’e dahil olmayan ama onunla uyum içerisinde çalışan (üstelik ücretsizdir) Google Çizimler’i beğeninize sunuyorlar. Çizimler özelliği ile bir çizim oluşturup bunu bir Google Dokümanı’na yerleştirirseniz ve sonrasında çizim dosyasının orjinalinde bir değişiklik yaparsanız Google Dokümanlar’daki çizim de güncellenebilir.
Microsoft’un Access ve PowerApps’i ile Google’ın AppMaker’ı dışında bu uygulamaların hiçbiri, sınırlı programlama deneyimine sahip olanların sahiden yararlı uygulamalar oluşturmasına olanak tanır. Üstelik ekstra olarak sizi şaşırtan yetenekler sunmuyor. Dolayısıyla hangi paketin işletmeniz için en iyi olduğunu etkilemeyecektir. Birçok şirket için bunlar, sahip olunması gereken durumlar değildir, sahip olunması güzel uygulamalardır.
Google Workspace ve Microsoft 365 karşılaştırması: Güvenlik ve Yönetim Araçları
İşletmeniz ve sizin için en iyi özelliklere sahip olan üretkenlik paketini seçmeniz gerekmektedir, lakin paketi yönetmenin ve verilerinizi korumanın ne kadar kolay ya da zor olduğu genellikle gözden kaçırılırmaktadır. Kullanıcıların karşılaştığı en iyi özellikler bile zayıf ya da yetersiz bulunmaktadır. Güvenlik ve yönetim araçlarını bu durum telafi etmemektedir.
Bahsettiğimiz her iki paket de bir web arayüzünden hesapların tamamını yönetiliyorsunuz ve her iki durumda da arayüz, biraz kafa karıştırıcı seçenekler ve düzenlerle dilediğiniz bir şeyi sizlere bırakıyor. Lakin Microsoft 365 yönetim merkezindeki kolaylaştırılmış görünüm, yeni ve mevcut kullanıcıları düzenleme ve lisansları değiştirme, faturaları ödeme gibi Office’i cihazlara yükleme vb en yaygın görevleri kolayca gerçekleştirmenize olanak tanımaktadır. Google Workspace’teki her şeyden üstün olduğu da gözle görmeye değerdir.
Arayüzlerin yanı sıra Microsoft 365 çok daha iyi yönetici hesap güvenliği, üstün mobil cihazları yönetimi ve daha fazla yönetim kontrolü sunmaktadır. Her iki paket de verilerinizi kurumsal düzeyde güvenlikle koruyor ve kullanıcı izinlerini ve korumalarını yönetmek için merkezi bir güvenlik merkezi sunuyor.
Google Workspace ve Microsoft 365 karşılaştırması: Hizmet ve destek
İdeal bir dünyada, almış olduğunuz ofis paketinde hiçbir şey ters gitmez ve hiç kimsenin teknik desteğe ihtiyacı olmamaktadır. Ama biz o ideal dünyada ne yazık ki yaşamıyoruz. Bu nedenle, Google Workspace ve Microsoft 365’in sunduğu destek ve güncelleme türleri hakkında detaylı bilgi edinmek isteyeceksiniz.
Google Workspace, telefon, e-posta ve sohbet yoluyla 7/24 teknik destek sunmaktadır, lakin yalnızca Workspace yöneticilerine açık olmaktadır. Ayrıca bir tane de yöneticiler için aranabilir yardım merkezi ve bir Google Workspace güncellemelerinin sürüm bilgilerini kapsayan blog. Üstelik kullanışlı olan Google Workspace Topluluğu Yöneticilerin ortak olan görevlerini yerine getirmesine yardımcı olmak için oldukça üstün performans sergiliyor. Tüm forumların yanı sıra YouTube videolarını da beraberinde içermektedir. Yönetici olmayan kişilerin ziyaret etmesi gerekecek Google’ın genel yardım alanı olan Google Workspace’in ayrı ayrı bileşenlerinin yanı sıra YouTube, Google Haritalar ve Google Fotoğraflar gibi birçok Google uygulamalarını birlikte kapsıyor. Son olarak bir tane daha var; Google Workspace Öğrenim Merkezi Kullanıcı eğitimi için muhakkak denemenizi tavsiye ederiz.
Microsoft ayrıca Microsoft 365 yöneticileri için telefon, e-posta ve sohbet aracılığıyla 7/24 teknik desteğe ulaşabilme gücüne sahip olmaktadır. Microsoft 365 yönetim merkezi yardımı site, işletmelerin yanı sıra küçük işletmeleri de hedef alan yardımlar içermektedir. Ve Microsoft 365 Eğitimi site; yöneticiler, BT uzmanları ve Microsoft 365 kullanıcıları için oldukça kapsamlı video eğitimini tarafınıza sunuyor. Oldukça fazla sayıda var olan Microsoft 365’e ayrılmış forumlar. Ve Microsoft Office Yardımı, Eğitimi alanında, uygulamaların düzeyine kadar ve hem tüketiciler hem de yöneticiler için sorun giderme işlemleri de dahil olmak üzere çok fazla çeşitli yardımlar bulunmaktadır. Gelelim güncellemelere, Microsoft genellikle Microsoft 365 güncellemelerini ayda bir ya da daha fazla yayınlamaktadır ve her güncellemeyle ilgili bilgileri çevrimiçi olarak yayınlar.
Microsoft 365 ve Google Workspace birlikte çalışabilir mi?
Tüm bu içeriğimiz boyunca gördüğünüz ve her şeyde olduğu gibi, Microsoft 365 ve Google Workspace’in kendine göre güçlü ve zayıf yönleri vardır; bu yüzden her ikisini de kullanmak istemeniz gayet normal (örneğin, belge oluşturmak için Microsoft 365 ve ortak çalışma için Google Workspace).
Bahsettiğimiz bu kullanım elbette teorik olarak mümkün. Pratikte bu kötü bir fikir olmaktadır. Bunun nedeni ise, kısmen Google Workspace dokümanlarının kendi dosya biçimleriyle yerel dokümanlar olarak kaydedilememesidir. Bunun yerine Google’ın sunucularını tercih edebilirsiniz. Bunları Microsoft 365’in .docx, .xlsx ve .pptx dahil olmak üzere çeşitli dosya formatlarında kaydedebilir ve bu formatlardan, diğer formatlardan da dosyaları içe dilediğiniz gibi aktarımını sağlayabilirsiniz. Hatta Word, Excel ve PowerPoint dosyalarını Google sunucularında orijinal formatlarında yerel olarak düzenlemenin yolu da yine Microsoft 365’ten geçmektedir. Lakin Microsoft 365 ile Google Workspace arasındaki çeviri yapımı sırasında biçimlendirmenin ve düzenlerin sıklıkla kaybolduğunu görebilirsiniz. Yerleşik videoların çalışmadığını, tüm yorumların gösterilmediğini, çözümlenen yorumların görünmediğini, Google’da yaptığınız yorumların getirilmediğini fark etmeniz de olasılıklar içerisinde yer alıyor. Office’e geri dönün vb.
Ayrıca, dosyalarınızı iki paket içerisinde ileri geri aktarma işlemi yapıyorsanız, iş akışı sizin için tam bir kabusa dönüşebilir. Çevrimiçi düzenlemenin ardındaki fikir, herkesin her dosyanın en son sürümü üzerinde ortak çalışabileceği tek bir konuma sahip olmaktır; ancak hem Workspace hem de Microsoft 365 kullanıyorsanız dosyanın çeşitli sürümleri Google Drive, OneDrive İş ya da Google Drive’da depolanabilir. Bu yüzden tercihinizi ikisini birden kullanmak yerine teke düşürmelisiniz.
Peki, bir paketi içerik oluşturma, işbirliği ve depolama için, diğerini ise e-posta, paylaşılan takvimler, grup sohbeti ve video konferans gibi iletişimler için kullanma fikrine ne dersiniz? Kulağa hoş geliyor değil mi? Tekrar ediyorum, teorik olarak mümkün, ancak bunun amacını kendi içimizde çözemiyoruz. Karmaşık iş akışları nedeniyle her şeyi çok daha zorlaştırmaktadır ve her pakette yerleşik olan entegrasyonları ne yazık ki kaybedebilirsiniz. Üstelik, elde edilecek belirgin bir fayda olmadığında, işletmelerin bir değil iki ofis paketi için ödeme yapmak, yönetmek ve bakımını yapmak zorunda kalması da sizin için büyük sorunlar yaratabilir.
Salesforce, Shopify, HubSpot ve diğerleri gibi diğer kurumsal yazılımlarla entegrasyona gelelim. Bunu her iki pakette de yapmak için önünüzde pek çok araç bulunmaktadır. Belirli bir kurumsal yazılım işletmeniz için özellikle önemliyse bir pakete karar vermeden önce hem Google Workspace hem de Microsoft 365 entegrasyonlarını test etmeniz şirketiniz açısından iyi olacaktır.
Google Workspace’i Kimler Kullanmalı?
Bahsettiğimiz tüm bu artı, eksilere dayanarak Google Workspace’i hangi şirketler nasıl kullanmalı? Bu sorunuzun cevabı oldukça basit: Dokümanlar üzerinde ortak çalışma yapmak şirketiniz için oldukça avantajlı bir durum ise ya da bunu eklemek istiyorsanız Google Workspace tam size ve şirketinize göre diyebiliriz. Canlı işbirliği özellikleri, Microsoft 365’in sunduğu her şeyin çok ötesinde yer almaktadır. Bunlar paketin tasarımının ayrılmaz bir parçası olmaktadır. Üstelik kullanımı o kadar basit ki, bu uygulamaları kullanmaya başlamak neredeyse hiç zaman kaybetmenizi gerektirmiyor.
Şirketiniz Microsoft 365’in bireysel uygulamalarının tüm gelişmiş özelliklerine ihtiyaç duymadığı takdirde Google Workspace de iyi bir seçenek olacaktır. Google Workspace’teki her bir uygulamanın kullanımı Microsoft 365’ten daha basit özelliklere ve kullanıma sahiptir; özellikle de Gmail, Outlook’tan çok daha basittir. Kullanıcılarınız çok fazla belge araması yapıyorsa Google’ın Google Drive araması, Microsoft 365’in sunduğu aramaları fazlasıyla geride bırakır özelliklere sahiptir.
Microsoft 365’i Kimler Kullanmalı?
Güçlü ve gelişmiş özelliklere çok daha fazla önem vererek, sizin için işbirliğindeki en iyi özelliklerden daha önemliyse Microsoft 365 tam size göre diyebiliriz. Uygulamalarının her biri Google Workspace eşdeğerini fazlasıyla geride bırakıyor. Üstelik Microsoft 365’te canlı ortak çalışma yapamayacağınız da elbette söylenemez. Bu sadece Google Workspace uygulamasına göre biraz daha zahmetli ve Google Workspace’teki kadar basit kullanımı söz konusu değildir. Microsoft 365’in işaretleme özellikleri de tam bir örnek niteliğindedir; bu yüzden, insanların birbirlerinin çalışmalarını incelemesi gerektiğinde bu sizin için iyi bir seçim olacaktır.
Bir işletmenin Microsoft 365’i kullanmasının başka nedenleri de elbette bulunmaktadır. Google Workspace’in Ekip Drive’ları doküman ve materyalleri paylaşmak için kullanışlı olsa dahi, SharePoint’in sunduğu tamamen ortak çalışmaya dayalı ortamlarla kıyaslanamaz ve karşılaştırılamaz. Barındırılan e-postayı kullanmak yerine posta sunucunuzu yönetmek istiyorsanız Microsoft 365’i de kullanacaksınız. Ayrıca Microsoft Teams, ekiplerin çalışmalarını, birbirleriyle dosya paylaşmaları için harika bir yol gösterici olacaktır.