SEO İngilizce “Search Engine Optimization” ve SEO’nun Türkçe anlamı “Arama Motoru Optimizasyonu”.
Web sitenizin arama motorlarında üst sıralamalarda görünürlüğünü artırmak için Google, Bing, Yandex gibi arama motorların kriterlerine uygun yapılan çalışmaların sonucudur.
Böylelikle, SEO çalışmaları ile web sitenizin performansını, ziyaretçi sayılarını artırarak organik trafik elde edebilirsiniz.
SEO nedir? Okumaya devam edin!
SEO Açılımı Nedir?
SEO açılımı nedir? İngilizce anlamı “Search Engine Optimization”, Türkçe anlamı “Arama Motoru Optimizasyonu” olarak adlandırılır.
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?
SEO, web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirmek için yapılan çalışmaların tümünü kapsar.
SEO çalışmaların arasında, web sitenizin SEO uyumlu olması, içeriklerin kalitesi ve özgün olması, anahtar kelime planlaması, rakip analizi, site içi ve site dışında yapılan çalışmalar oldukça önemlidir.
Kısacası SEO, “Organik Doğal Ziyaretçi” (SERP) demektir. Arama sonuç sayfalarında en iyi performansı alabilmek için web sayfaların optimize edilmesidir.
SERP Nedir?
SERP İngilizce anlamı “Search Engine Results Page” Türkçesi “Arama Motoru Sonuç Sayfası” anlamına gelir. Kullanıcılar arama motorlarında, anahtar kelime ile arama yaptığında, arama sonuçlarında listelenen sayfalardır.
SERP, arama motorları tarafından belirlenen algoritmalara göre sıralanmış organik sonuçlar, görsel, videolar, ücretli sponsorlu reklamlar ve diğer içerikleri içerebilir.
Örneğin;
Aşağıda sizlere sunmuş olduğum görselde göreceğiniz gibi Google arama motorunda görünen anahtar kelimemizdeki “Samsung Galaxy Z Flip 3 Fiyatı” çıkan sonuçların tamamına SERP sayfası denilmektedir.
SEO Neden Önemlidir?
SEO’nun önemi, web sitenizin arama motorları tarafından kelime bazlı daha iyi tanınması, daha yüksek sıralama alması ve daha fazla ziyaretçi alması web siteniz önemlidir.
Özellikle kurumsal şirketler, e-ticaret yapan şirketler rekabetçi ortamda, daha fazla müşteri çekmek, marka farkındalığını artırmak ve daha büyük potansiyel müşteri kitlesine ulaşmak için SEO çalışmaların önemi olmazsa olmazdır.
SEO Hizmeti
Eğer SEO konusunda bir tecrübeniz ya da bilginiz yoksa, kesinlikle web siteniz için SEO uzmanı tarafından profesyonel SEO hizmeti almalısınız. Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Profesyonel bir SEO hizmeti almak için size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
SEO Hizmeti için Teklif Alın. 20% İNDİRİM FIRSATINI KAÇIRMAYIN!
SEO Uzmanı Neler Yapar? Nelere Dikkat Eder?
SEO çalışmalarında süreklilik sitenizi başarıya doğru götürecektir. SEO uzmanı tarafından Google ve diğer arama motorların kriterlerine uygun bir çalışma yapılması oldukça önemlidir. SEO uzmanı tarafından yapılan çalışma, site içi ve dışında yapması gerekenler nelerdir;
- Anahtar kelime araştırması: En uygun anahtar kelimelere odaklanmak için arama terimi ve trendlerinin analizini yapar.
- İçerik oluşturma ve optimizasyonu: Anahtar kelimelere dayalı kaliteli, faydalı, özgün içeriğin oluşturulmasına ve içerik optimizasyonuna odaklanır.
- Teknik SEO: URL yapısı, meta açıklamaları, başlık etiketleri, alt etiketleri ve sitenin hızı gibi teknik ayrıntıların optimizasyonunu yapar.
- Bağlantı yapısı: İç bağlantılar ve dış bağlantılar (backlink) gibi bağlantı yapısının optimizasyonunu yapar.
- Raporlama Ve Analitik: Web sitesinin performansını takip etmek ve gerektiğinde optimizasyonlar yapmak için raporlama ve analitik yapar.
- Mobil Uyumluluk: Mobil kullanıcılar için web sitesinin uyumlu olmasının optimizasyonunu yapar.
- Konum Bazlı Optimizasyon: Konum bazlı aramalar için web sitesinin optimizasyonunu yapar.
- Kullanıcı Deneyimi: Kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi ve sayfa yükleme hızının artırılması için optimizasyon yapar.
- Gözden Geçirme Ve Güncelleme: Web sitesinin sürekli olarak gözden geçirilmesi ve gerektiğinde güncellenmesi gereken işlemleri yapar.
SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
Web siteniz için SEO’nun işlevini artık biliyorsunuz. Peki, SEO çalışması nasıl yapılır? Okumaya devam edin!
Web sitenizin optimize edildiğini belirleyen 200’den fazla sayfa sıralama faktörü olduğu bilinmektedir. Sayfa başlıklarının (h1, h2, h3, h4, h5, h6) etiketleri, üretilen içeriğin kalitesi, web sitenizin açılış hızı, web sayfa URL’leri, resim alt etiketleri, dahili ve harici bağlantılar gibi faktörleri içerisinde barındırmaktadır.
SEO çalışmasına başlamadan önce Google aramanın temel özellikleri Google aramada, teknik koşulları, spam politikalarını, temel en iyi uygulamalarını ve Google yönergelerini iyi bilmeniz gerekiyor.
Arama motoru optimizasyonu SEO çalışması nasıl yapılır adım adım sıraladım:
- Site İçi Optimizasyonu: Site içi optimizasyonun tamamı web siteniz için uygulanır ve site içerisinde gerçekleşir.
- İçerik Üretim Ve Güncel İçeriklerin Optimizasyonu: Web siteniz için en uygun içerikler araştırılır ve siteniz için hazır hale getirilir.
- Güncel Olarak Anahtar Kelime Araştırması: Arama motorları için en uygun anahtar kelime belirlenir ve web siteniz için hazırlanan içeriğin içerisine uygun şekilde yerleştirilir.
- Teknik SEO: Web sitenizin arka tarafından gerçekleşen bir işlemdir. Sayfa içi, sayfa dışı ve teknik SEO arama motorlarında sizi güvenilir hale getirmeyi hedefler.
- Rakip Analizi: Rakiplerinizin yapmış olduğu paylaşımlar ve ne derece rağbet gördüğü tespit edilir.
- Site Dışı Optimizasyonu: Bu kez web sitenizin içerisinde değil dışarısında gerçekleşen işlemlerdir. Yani backlink çalışmaları, sosyal medya hesaplarınızın tamamında yapılan işlemler bütünü de diyebiliriz.
- Güncel Olarak PR Çalışmaları Ve Geri Bağlantılar: Rakiplerin hangi sitelerden geri bağlantı (Backlink) aldığını araştırarak aynı sitelerden bağlantı alınabilir. Böylelikle bir rekabet ortamı oluşturularak çok daha başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Site İçi Optimizasyonu Nedir? (ON-Page SEO)
Site içi optimizasyonu yani ON-Page SEO, web sitenizin arama motorları tarafından daha iyi anlaşılması, sitenizin performansı arttırılması ve daha yüksek sıralarda görüntülenmesini sağlamak için site içinde yapılan teknik SEO çalışmalarıdır.
Bu süreçte (SERP) arama sonuç sayfalarında çıkan başlık, açıklama, URL’si ve site içindeki içerikler, anahtar kelimeler, teknik hatalar değerlendirilir ve iyileştirme yapılır.
Site içi optimizasyonunu etkileyen faktörleri sıraladım:
- Anahtar Kelime Planlaması ve Araştırması: Semrushi Ahref, Neilpalet UbberSuggest gibi SEO araçları ile yapılır.
- Meta Etiketler: SERP arama sonuç sayfalarında çıkan başlık, açıklama ve arama motorların kriterlerine göre kullanılması oldukça önemlidir.
- SEO dostu URL: Anahtar kelime içeren ve okunabilir SEO Uyumlu URL kullanıcı deneyimini hitap etmesi gereken temel kriterlerden bir tanesidir.
- Sitemap: Site Haritası xml uzantılı bir dosyadır. Başarılı bir SEO kurgusu yapmak isteyen her sitenin olmazsa olmazıdır.
- Robots.txt: Web sitenizin sayfalarını arama motorları tarafından taranmasının ve indekslenmesinin nasıl yapılacağını belirleyen bir dosyadır. Dosya, tarama yapmak isteyen arama motorları tarafından taranır ve belirtilen yollar veya dizinler gibi belirli sayfaların taranmasını yasaklar.
- İçerik: Kaliteli, ilgili ve güncel içerikler ile SEO uyumlu makale veya içerikler oluşturulması gerekmektedir. Anahtar kelimeler ve içeriklere göre başlık etiketlerini (H1-H6) uygun kullanılması gerekmektedir.
- Site İçi Bağlantılar: Bir sayfadan anahtar kelime ile başka bir sayfaya bağlantı yapılmasıdır. Bu sayede sitenizi ziyaret eden kişiler, sitenizde daha fazla bilgiye ulaşabilecekler ve çok daha fazla kalmış olacaktır.
- Görsel Optimizasyonu: Web sitenizde görsellerde URL kullanımı, alt etiketlerin doğru kullanımı veya videolar için geçerlidir.
- Site Hızı: Kullanıcılar için hızlı yüklenen sayfalar, daha iyi bir site deneyimi sunar ve kullanıcıların siteye daha uzun kalmasını sağlar.
- Kullanıcı Deneyimi (UX): Ziyaretçilerinizin web sitenizi ziyaret etme kararından başlayarak, siteniz ile karşılaşması ve etkileşime geçmesi, sitenizin bileşenlerini kullanması ve sitenizi ziyaret etme amacının gerçekleşmesidir.
- Mobil Uyumlu Site: Web siteniz, cep telefonlar, tabletler ve diğer cihazlar için tasarımı mobil uyumlu olması, kullanıcıların iyi bir deneyim yaşaması, kolay ve rahat bir şekilde sitede gezmeleri, sitenizde daha çok vakit geçirmesini sağlar.
Site Dışı Optimizasyonu Nedir? (OFF-Page SEO)
Site dışı optimizasyonu, web sitenizin performansını artırmak, arama motorlarında görünürlüğünü sağlamak için yapılan site dışında yapılan SEO çalışmalarıdır.
En önemli faktörlerden bir tanesi Backlink inşası olarak bilinir fakat, SEO sadece Backlink çalışmalarından ibaret değildir.
Site dışı optimizasyonunu, etkileyen faktörleri sizler için sıraladım:
- Backlink: Başka web sitesinin sayfasından size bir geri bağlantı sağlamasıdır. Backlinkler, arama motorlarının web sitenizin değerini değerlendirmesinde önemli bir rol oynar ve arama sıralamanızı etkileyebilir.
- Sosyal Medya: Web sitemizin sosyal medya kanallarından Facebook, Instagram, YouTube gibi platformlarında paylaşılan içerikler ve yapılan reklamlar çalışmalarıdır.
- PR Çalışmaları: PR (Public Relation) Türkçe anlamı halkla ilişkiler. Şirketiniz, markanızla medya, basın, sosyal medya gibi kanallardan işinizle ilgili olumlu düşünceler yaratmak için yapılan çalışmalardır.
- E-Posta Pazarlaması: Reklam veya ticari bilgi göndermek için E-posta kullanan çevrimiçi bir pazarlama tekniğidir.
SEO Performansı Nasıl Ölçülür?
Sitenizin SEO performansını ölçebilmek için Google Analytics aracılığıyla veriler toplanır ve analiz edilir. Sitenizin SEO performansı düzenli olarak ölçülmesi, SEO çalışmalarını değerlendirmek ve iyileştirmek için gerekli çalışmalardır.
Organik ziyaretçilerin (gün, hafta, ay, yıl) sayısı, tıklama oranı, davranışları, dönüşüm oranı ve siteden hemen çıkma oranı gibi verilerin düzenli olarak takip edilmesi SEO çalışmaları açısından önemlidir.
SEO performansı, aşağıdaki faktörlere dayanarak ölçülebilir:
- Organik Ziyaretçi Sayısı: Web sitenize organik arama sonuç sayfalarından gelen ziyaretçilerin sayısını ölçmek. Sitenizin SEO performansını ve ziyaretçi deneyimini optimize etmenize yardımcı olur.
- Organik Tıklama Oranı: Tıklama oranı (TO), belirli bir bağlantı veya reklamın görüntülendiği veya sunulduğu sayıya karşılık alınan, tıklama sayısının bir ölçümüdür. Genelde yüzde olarak ifade edilir ve belirli bir pazarlama veya reklam kampanyasının etkililiği hakkında fikir verir.
- Anahtar Kelime Sıralaması: Anahtar kelime sıralamasının ölçümünü analiz ederek, (SERP) arama sonuç sayfalarında SEO Stratejilerini optimize etmek için yardımcı olur.
- Hemen Çıkma Oranı: İngilizce anlamı (Bounce Rate) hemen çıkma oranı, web sitenizin sayfalarına gelen ziyaretçilerin ve ardından sitenizden ayrılan ziyaretçilerin yüzdesidir.
- Dönüşüm Oranı: Reklam etkileşimi başına elde edilen ortalama dönüşüm sayısının hesaplanan yüzde değerine denmektedir.
- Ortalama Oturum Süresi: Tüm oturumların saniye cinsinden toplam süresi oturum sayısı yani ortalama oturum süresi olarak adlandırılmaktadır.
Örnekler İle SEO – (SERP Arama Sonuç Sayfası)
(SERP) arama sonuç sayfaların niyetini örnekler ile inceleyelim. Kısa ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerin, Google aramalarda önemi nedir?
Aşağıdaki görselde gördüğünüz gibi 3 adet anahtar kelime üzerinden örnek var.
Örneğin;
İşsiz kaldınız iş aramak için, İşkur’a kayıt başvurusunda bulunmak istiyorsunuz. Peki, İşkur sitesinde kayıt başvuru sayfasını Google aramalarda en kolay nasıl bulabilirsiniz? Gelin birlikte inceleyelim.
1. Örnek:
İşkur kelimesinin aranma hacmi yüksek ve rekabet oranı yüksek olan kısa kuyruklu anahtar kelime. Bu kelime ile arama yapan kullanıcılar, siteye daha önceden bir çoğu başvuru yapmış yada bilgi amaçlı giren kullanıcılardır. Aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz;
2. Örnek:
İşkur kayıt kelimesini inceleyelim aranma hacmi ve rekabet oranı daha düşük olan kısa kuyruklu anahtar kelime. Bu kelime ile arama yapan kullanıcılar, kayıt başvuru sayfasını aramalarda daha kolay ulaşmasını sağlar. Aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz;
3. Örnek:
Üçüncü örneğimizde İşkur’a kimler başvurabilir? Kelimesi uzun kuyruklu anahtar kelimedir. Aranma hacmi ve rekabet oranı daha düşük olan bu kelime, genellikle kullanıcılar arama motorlarında bilgi veya cevap aradıklarında, sordukları sorunun cevabını almak için uzun kuyruklu kelimeler kullanır. Aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz;
Sonuç
Sonuç olarak, SEO tek seferde yapabileceğiniz bir çalışma değildir. SEO devamlılık isteyen, uzun vadeli bir süreçtir. Sitenizde kaliteli içerikler yayınlayarak, sayfalarınızı güncel tutarak, sayfalarınızı arama motorlarının kriterlerine göre optimize ederek, site dışındaki faktörleri optimize ederek ve bu işlemleri sürekli tekrarlayarak ve hataları tespit ederek, şüphesiz ki sitenizi dijital ortamda başarıya götürecektir.
SEO’da yapılan en büyük hatalardan bir tanesi, kısa bir sürede sonuç beklemektir, bunu kesinlikle aklınızdan çıkarmalısınız. Eğer bu içerik hakkında (SEO Nedir?) daha fazla bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki yorum kısmına sorularınızı bırakın.
SEO Hakkında Merak Edilen Soruların Cevabı
Eğer bu içerik hakkında (SEO Nedir?) daha fazla bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki yorum kısmına sorularınızı bırakın.
SEO Nedir Ve Nasıl Çalışır?
SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Arama sonuç sayfasını (SERP) iyileştirmek için, site içi ve site dışı optimize edilmesidir. Aranan anahtar kelime “SEO Nedir?” ile arama sonuç sayfasında listelenen sayfalardır.
Arama Motorları İçin Anahtar Sıralama Faktörleri Nelerdir?
- İçerik Kalitesi: İçeriklerin etkileyici, özgün ve kullanıcıların ihtiyacını karşılaması önemlidir.
- Anahtar Kelime Planlaması: İçerikte doğru anahtar kelime kullanımı ve planlaması önemlidir.
- Bağlantılar (Backlink): Web sitenize yapılan kaliteli backlinkler, SERP sıralamasına katkı sağlayacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken unsurlar backlink alacağınız sitelerin kaliteli olması ve hedef kitlenize hitap etmesi gerekiyor.
- Site Hızı: Arama motorları hızlı yüklenen siteleri daha yüksek sıralamaya verir. Site içi teknik SEO çalışmaları yaptığınızda dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri sitenizin hızıdır.
- Mobilde Uyumluluk: Mobil cihazlar kullanılarak yapılan aramalar artmaya devam ediyor, bu nedenle mobil uyumlu web siteleri önceliklidir.
- Kullanıcı Deneyimi: Kullanıcıların web sitenizde kolay ve keyifli bir deneyim yaşaması önemlidir.
- Sosyal Medya: Sosyal medyada gelen organik ziyaretçiler arama motorları tarafından değerlendirilir.
Backlink Oluşturma SEO İçin Ne Kadar Önemlidir?
Backlink web sitenizin diğer web siteleri tarafından verilen linklerdir, arama motorları tarafından sıralamanızı etkiliyen önemli faktörlerden bir tanesidir.
Sadece miktar değil, linklerin kalitesi de önemlidir. Kaliteli backlinkler, arama motorlarının güvenli ve güncel içeriği tanımasına yardımcı olur ve sıralamanızı iyileştirir.
Sosyal Medyanin SEO İçindeki Rolü Nedir?
Sosyal medyada, düzenli içerik paylaşma web sitenize kaliteli ve doğru trafik çekme, marka farkındalığını arttırma, sosyal medya profiliniz arama motorları tarafından indexlenir ve size backlink olarak katkı sağlar. Sosyal medya SEO performansınızı iyileştirilmesine yardımcı olur.
SEO Uzmanı Nasıl Bir Hizmet Vermeli?
Bir SEO uzmanı, müşteri ihtiyacına ve hedeflerine göre etik ve sonuç odaklı bir şekilde hizmet vermelidir. Aşağıdaki hizmetler sunulabilir:
- Anahtar kelime araştırması ve strateji oluşturma,
- Site yapısı ve içeriğinin iyileştirilmesi,
- Rakip analizi,
- Link oluşturma,
- Site hızı, mobil uyumluluğu ve erişilebilirliğinin denetlenmesi,
- İçerik yaratma ve yayınlama,
- Web sitesi trafiğinin analizi ve raporlama,
- Arama motorları algoritma değişikliklerine uyum sağlama.