Ücretsiz Gmail mi, Yoksa Google Workspace mi?
Günümüz teknoloji dünyasında iletişimde olmak büyük anlam ifade etmektedir. Birçok kişi de iletişim ihtiyacı için Gmail’i kullanıyor. Gmail’in ücretsiz olarak sunulması tercih sebeplerinden olsa da işletmeler için tasarlanmış Google Workspace ihtiyaca yönelik çözümler sunmaktadır. Gmail kişisel kullanıcılara yönelik sunulan ücretsiz bir hizmet iken; Google Workspace kurumsal kullanıcılar için tasarlanmıştır. Google Workspace aboneliği alınarak ücretsiz Gmail’de bulunmayan ek özelliklere de destek hizmetine erişim sağlanabilir. Peki ücretsiz Gmail ve Google Workspace arasındaki farklar nelerdir? Hangisini kullanmak avantajlı?
Ücretsiz Gmail ve Google Workspace Arasındaki Fark?
Google, Günlük hayat ve iş dünyasında vazgeçilmez iletişim araçlarından olan e-posta hizmeti için ücretsiz gmail ve işletmeler için olan Google Workspace gibi seçenekleri sunmaktadır. Hangi hizmetin size daha uygun olduğunu belirleyebilmek için ise iki hizmet arasındaki temel farklarını bilmeniz gerekmektedir. Her iki hizmet de çeşitli avantajlar sunsa da ihtiyacınıza yönelik olanı seçmek önemlidir.
Bu nedenle, Ücretsiz Gmail ve Google Workspace arasındaki farklar kullanıcılar tarafından oldukça merak edilmektedir. İşte iki hizmet arasındaki farklar:
Daha Fazla Depolama Alanı
Gmail, ücretsiz ve kullanıcılarına 15 GB depolama alanı sunarken; Google Workspace geniş depolama alanı yanında gelişmiş işbirliği araçlarına da erişim sağlar. İsletmeler tarafından tercih edilen Google Workspace dört farklı lisans türü ile karşımıza çıkmaktadır. Bütçenize ve ihtiyacınıza uygun çözümler sunan bu lisans seçenekleri ile daha fazla özelliğe erişim sağlanır.
Google Workspace Fiyatlandırma
Google Workspace fiyatlandırma ve lisansları hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;
- Business Starter: Aylık 61 TL olan bu lisans, kullanıcılarına 30 GB’a kadar depolama hizmeti yanında standart destek sunar.
- Business Standard: Kullanıcı başına 2 TB depolama alanı sunan bu lisans ise aylık 122 TL’dir.
- Business Plus: 500 katılımcılı toplantı imkanı sağlayan bu lisansın aylık ücreti 183 TL’dir. Kullanıcılarına ise 5 TB depolama alanı sunar.
- Enterprise: 1000 katılımcı toplantılar + 5TB depolama alanı + Gelişmiş güvenlik önlemleri sunar.
Gmail Özelleştirilebilir E-posta
Kişisel kullanım için tasarlanan Gmail’in özelleştirme seçenekleri sınırlıdır. Ancak Google Workspace kurumsal imajıniz için özelleştirilebilir alan ve logo seçenekleri sunar. Daha detaylı açıklamak gerekirse; ücretsiz gmail için e-posta adresi “örnek@gmail.com” kurumsal Gmail e-posta adresi için ise “info@htekin.com” örneği verilebilir.
Kurumsal E-postalarında Garantili Çalışma Süresi
Google Workspace kurumsal e-posta hizmet sağlayıcılarının ve sunucuların kesintisiz çalışma süresini %99.9 garanti eder. İş sürekliliği ve güvenliği sağlamak için bu çok önemli bir avantajdır. Ayrıca gelişmiş güvenlik önlemleri ve casus yazılımlar ile herhangi bir olumsuzlukta bilgileriniz için yedekleme ve kurtarma seçenekleri sunar. Bunların yanında otomatik yedekleme özelliği ile verileriniz daima güvende kalır.
Gelişmiş Güvenlik
Gmail her ne kadar güvenlik seçenekleri sunsa da işletmeler için bunlar yeterli gelmeyebilir. Google Workspace, gelişmiş güvenlik, iki faktörlü kimlik doğrulama, yönetim kontrolleri gibi seçenekler ile kullanıcılarına verilerini koruma ve yönetme hizmeti sunar. Gelişmiş güvenlik pro kökleri sayesinde ek bir yazılıma ihtiyaç duymazsınız. Yönetim kontrolleri sayesinde ise verileriniz 3. kişilere karşı koruma altına alınır.
Daha Fazla Yönetici İçin Ek Kullanıcılar
İşletmelerin büyümesi ile birlikte ekip arasındaki işbirliğinin sağlanması için e-posta hizmetlerinde ek kullanıcı hizmeti sunulur. İşletmeler için tasarlanan Google Workspace bu işbirliği ihtiyacına odaklanması sebebiyle de tercih edilmektedir. Ekip üyelerinin aynı anda çalışmasına imkan tanıyan Google Workspace ile aynı anda bir belge üzerinde birkaç kişi çalışabilir.
Google Workspace’in Avantajları
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz ücretsiz Gmail ile Google Workspace arasındaki farklardan da anlaşılacağı üzere Google Workspace lisansları kurumsal kullanıcılar için ek faydalar sunan işbirliği ve üretkenlik aracıdır. profesyonel kullanıcılar için ek avantajlar sunan bir üretkenlik paketine sahiptir. Her lisansta bulunan temel araçlar ise şunlardır:
- Google Docs
- Google Drive
- Gmail
- Google Calendar
- Google Meet
- Chats
- Google Sheets
- Slides
- Forms
Fakat işletmeniz için bu uygulamaların ötesinde daha fazlasına ihtiyacınız varsa Google Workspace’in genişletilmiş iş araçlarını tercih edebilirsiniz. Gelişmiş özelliklere sahip ek uygulamalar ise şunlardır:
- Cloud Search
- Google Jamboard
- Apps Script
- Sites
- Keep
- Work Insights
- Vault
- Endpoint
- Google Admin
Bu iş araçları işbirliği ve iletişimi sağlayan aynı zamanda mobil uyumlu uygulamalardır. Ekip üyeleri nerede olursa olsun bağlanabilir ve tek bir belge üzerinde ekip çalışması yapabilir.
Eğer Google Workspace hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Google Workspace Nedir makalemizi okuyun.